NRK Meny
Normal

Stavangerelev har fått tuberkulose

En elev ved Bergeland videregående skole har fått påvist tuberkulose. Eleven blir tatt hånd om, og flere blir sjekket for smitte.

Bergenland videregående skole
Foto: Google maps

– Nå kartlegger vi hvem som har vært lenge nok sammen med denne personen, de som faller inn under kriteriene for det vi kaller smitteoppsporing. Dette gjør vi i samarbeid med skolen, forteller smittevernoverlege i Stavanger kommune Janne Dahle-Melhus.

En elev som går på Bergeland videregående skole i Stavanger har fått påvist sykdommen tuberkulose. Eleven blir nå tatt hånd om. Imens undersøker kommunen de andre ved skolen som kan være smittet.

Rektor ved skolen, Leif Gunnar Wikene, bekreftet tilfellet til Aftenbladet tidligere i dag.

– Alle som skal bli undersøkt, har fått beskjed om det. Men det gjøres ut fra kriterier som hvor lenge de har vært i samme rom som denne personen. De som går i klassen, lærere – de blir kontaktet og kontrollert. Ofte blir det mange i sånne smitteoppsporinger, fordi det er vanskelig å fastsette denne tiden helt nøyaktig, forklarer Dahle Melhus.

Bergeland videregående skole har lagt ut informasjon på sine nettsider.

Frykter ikke flere tilfeller

Smittevernoverlegen tror ikke det vil være flere tilfeller av smitte ved Bergeland skole.

– Vi ser uhyre sjeldent at personer som kun har oppholdt seg i arbeids- og elevsammenheng blir smittet.

– Vi er mest opptatt med medlemmer av samme husstand som den smittede. De andre er for sikkerhetsskyld.

Hvor mange

I Norge får et sted mellom 300–400 tuberkulose i løpet av et år. De aller fleste av disse har fått smitten utenlands, enten de er utenlandsfødte som kommer til Norge, eller nordmenn som har vært på ferie eller på besøk i tidligere hjemland, og tar det med seg tilbake til Norge.