Hopp til innhold

Skoler betaler private for trusselhjelp

Sikkerhetsselskap mener rektorer «har våkna litt» etter flere alvorlige skolehendelser. Halvparten av de videregående skolene i Rogaland betaler nå private firma for å få hjelp til å forebygge alvorlige skolehendelser.

Skoleberedskapsmøte på Sandnes videregående skole

Skoleberedskapsmøte på Sandnes videregående skole. Trygve Eeg Tunes fra Proactima (t.v) og rektor Helge Ledaal.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

På Sandnes videregående skole sitter skoleledelsen på skolebenken. For første gang øver de på skolens nylagde beredskapsplan.

Rektor ved skolen, Helge Ledaal, mener det er viktig å være klar hvis det skulle skje noe dramatisk ved skolen.

– Vi får forhåpentligvis aldri bruk for dette, men det internasjonale trusselbildet rykker nærmere oss, og det må vi ta på alvor, sier Ledaal.

Helge Ledaal, rektor ved Sandnes videregående skole

Helge Ledaal, rektor ved Sandnes vgs, mener man skal ta trusselbildet på alvor.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

Økende frykt blant rektorene

De er ikke alene om å ha blitt mer opptatt av håndtering av alvorlige skolehendelser. Flere videregående skoler betaler nå private firma for å få hjelp til å forebygge alvorlige skolehendelser som skoleskyting, gisselsituasjoner og lignende.

Med skoledrap i Sverige, flere hendelser i USA og ulike trusler mot skoler i Norge, er det blitt fokus på alvorlige skolehendelser også her hjemme den siste tiden.

– Bildet er sammensatt. Det kan være at rektorer «våkner litt» når de ser at skolehendelsene i nyhetene kryper stadig nærmere, sier Jan Eirik Gjerdevik i firmaet Proactima, som jobber med risiko og samfunnssikkerhet.

Selskapet er blitt engasjert av 13 av Rogalands 27 videregående skoler. Ni av disse tok kontakt forrige høst.

Selskapet har utnytta kompetansen fra oljesektoren og transformert til skolesektoren.

– Jeg tror skolene i Rogaland nyter godt av kompetansen vi har i regionen. All kunnskapen fra olje og gass-sektoren, sier Gjerdevik.

Flere merker pågangen

Joar Loland, skolesjef i Rogaland fylkeskommune

Joar Loland, som er fylkesdirektør for opplæring i Rogaland, forstår godt at skolene søker profesjonell hjelp til å forberede seg på alvorlige skolehendelser.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

Og det er flere private risiko- og samfunnssikkerhetsfirma som har blitt kontaktet av rogalandsskoler, fordi de ønsker råd og hjelp. Både Nordic Crisis Management og ResQ har merket dette.

– Det har vært pågang både fra barnehager og utdanningsinstitusjoner som ønsker opplæring i krisehåndtering og øvelser, sier Herbert Francke i Nordic Crisis Management.

Falck Nutec bekrefter at dette ikke gjelder bare Rogaland, men også på Østlandet.

Har beredskapsplanen i veska

Joar Loland, fylkesdirektør for opplæring i Rogaland, sier det ikke er rart at offentlige skoler hyrer private aktører til dette.

– Jeg synes det er veldig smart, for disse bedriftene kan mer om slike hendelser enn vi gjør. Vi vurderer nå om vi skal lage en rammeavtale på denne typen assistanse, fordi vi ser at skolene bruker forskjellige selskaper, sier Loland.

Som overordnet skolesjef, er dette noe du tenker på?

– Ja, denne høsten her så har jeg gått rundt med en overordnet beredskapsplan i veska hver dag.

Bombetrussel mot den britiske skolen i Stavanger

I januar var det i løpet av en uke to bombetrusler mot den britiske skolen i Stavanger.

Foto: Morten Nesvik / NRK

Kontakter politiet

Også politiet har merket en økning i spørsmål som gjelder alvorlige skolehendelser.

– Vi har også blitt kontaktet av disse sikkerhetsfirmaene om øvelser og slikt som skal være på videregående skoler, da særlig det siste halve året, sier Nikolai Austerheim som er politioverbetjent og beredskapsplanlegger i Sør-Vest politidistrikt.

Han understreker at selv om oppmerksomheten rundt slike alvorlige hendelser har økt, så mener politiet at risikoen ikke har økt.