Truet med å si opp da parkeringen forsvant – nå er det ledige plasser

Da 2000 ansatte måtte dele 400 parkeringsplasser ved Aker Solutions i Stavanger, truet flere ansatte med å si opp. Noen måneder senere viser det seg at flere og flere tar bein, buss eller tog til jobben.

Parkeringsplass ved Aker Solutions på Jåttå i Stavanger

Det var ledige parkeringsplasser utenfor Aker Solutions' hovedkvarter i Stavanger da NRK var på besøk denne uken. 27 tog og 70 busser stopper nær den 2000 mann store arbeidslpassen.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Det går veldig sømløst, mener Cathrine Gjertsen, som jobber med kommunikasjon hos Aker Solutions i Stavanger.

Jåttåvågen stasjon

Jåttåvågen stasjon ligger 200 meter unna Aker Solutions.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

I fjor truet Aker-ansatte med å slutte i forbindelse med flyttingen til nytt hovedkvarter på Jåttå i Stavanger. Flyttingen innebar nemlig at 2000 ansatte måtte dele på 400 parkeringsplasser.

Bedriften søkte om å få bygge parkeringsanlegg, men kommunen sa nei. Et snaut halvår senere ser det imidlertid ut til at kollektivtvangen har båret frukter. Det er sågar ledige plasser i parkeringsanlegget, og på plassen utenfor, når NRK er på besøk.

27 tog og 70 busser

Bedriften har satt opp fire busser som tar fire ulike veier til kontorlokalene. I tillegg finnes over 1000 sykkelparkeringsplasser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Cathrine Gjertsen

Cathrine Gjertsen sammen med Robert Bjelland.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Mellom klokken 06 og 09 stopper 27 lokaltog på Jåttåvågen stasjon, og i rushtimene stopper 70 lokalbusser ved fylkesvei 44 ti minutters gange fra Aker.

Robert Bjelland har kjørt til jobb siden 1998. Siden nyttår har han hatt bilen ute av garasjen fem ganger.

– Det er lettvint med toget

– Alle de jeg treffer på toget er kjempefornøyde med å ta tog, og slippe å ta bilen. Det er en gjenganger blant de jeg snakker med, sier han.

– Det er lettvint med toget, rett og slett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aker Solutions

«Vi flytter inn 12.12.12 – vil du være med?» spurte Aker på banneret i høst. Det ville de ansatte, selv om ikke alle fikk parkere bilen.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Aker var bekymret for økt trafikk i området, men det var ubegrunnet, ifølge Gjertsen.

– Folk legger merke til de store hordene som kommer ut av bussene og togene, ikke økt trafikk, sier hun.

– Vi er vanemennesker, det er ikke til å legge skjul på. Men det å få fram alternativene, og få folk til å prøve dem, gjør at de kan bli positivt overrasket, sier Gjertsen.