NRK Meny
Normal

– Har blitt truet etter utspill om pelsdyr

Stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Senterpartiet har mottatt flere alvorlige trusler etter utspillet om at han vil doble pelsdyrproduksjonen her til lands.

Pelsdyroppdrett

Pelsdyrnæringen har i de senere år blitt sterkt kritisert for å ikke ta velferden til dyrene på alvor, og både Arbeiderpartiet og SV mener at næringen bør legges ned i Norge.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Geir Pollestad har fått over hundre direkte tilbakemeldinger på sms og e-post siden han kom med det kontroversielle utspillet til VG forrige torsdag. I tillegg har nettdebatten rast.

Mange av kommentarene er av negativ art. Ifølge Pollestad er rundt 90 prosent av disse direkte personangrep.

Geir Pollestad

Geir Pollestad.

Foto: Stortinget

– Det er beskrivelser av hvor dum jeg er, og spørsmål om hva jeg egentlig har bak ørene. Men det er også tilbakemeldinger som er betydelig grovere, sier Pollestad.

– Har fått truende reaksjoner

Han understreker at han forventet reaksjoner, men at han reagerer på det nivået som er på debatten.

– For dyrevernere er det viktigere å argumentere for hvor idiot jeg er, fremfor å være saklig overfor det standpunktet de står for.

Har du blitt truet på livet?

Av respekt for de som er i en situasjon der de opplever det, vil jeg ikke karakterisere de som det. Men jeg har fått reaksjoner som jeg oppfatter som truende, uten at jeg ser noen grunn til å ta dem alvorlig.

Enkelte av truslene har han også meldt fra om til sikkerhetsavdelingen ved Stortinget.

Overrasket over truslene

Leder i dyrevernorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, er blant dem som har argumentert kraftig mot utspillet til Pollestad. Hun tar likevel avstand fra slike tilbakemeldinger som Pollestad har fått.

Siri Martinsen i Noah

Siri Martinsen.

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Trusler hører selvsagt ikke hjemme noen sted. Det blir veldig useriøst, og helt unødvendig. Vi oppfordrer alltid folk til å være saklige og høflige, sier hun.

Ifølge Martinsen har de fått mange reaksjoner etter dette utspillet fra folk som syns det er bra at de sier ifra.

– Det overrasker meg at Pollestad har blitt truet. Min oppfatning er at det er en saklig debatt som går på politikk og sak, ikke person, sier Martinsen.

– Pollestad biter seg selv i baken

Pollestad etterlyser nå mer konstruktive tilbakemeldinger i betente debatter som den om pelsdyrnæringen.

– Vi kan gjerne ha diskusjoner som er tøffe, der det blir brukt sterke ord og gode argumenter. Men det er ikke tilfelle her. Det virker som om enkelte dyrevernere har så liten tro på sine egne argumenter at de er nødt til å bruke beskrivelser som er uakseptable, sier Pollestad.

Dette er et poeng som Martinsen er sterkt uenig i. Hun mener det er Pollestad som er useriøs, fordi han kommer med lettvinte utsagn.

– Der syns jeg Pollestad biter seg selv i baken. Han forholder seg ikke til fakta i denne debatten, og kommer med lettvinte utsagn. Det at dyr faktisk holdes i nettingbur er noe han ikke forholder seg til, selv om både fagmiljø og flertallet av Norges befolkning er enige i at det er galt, sier Martinsen.