Hopp til innhold

Truer med streik som kan lamme Nordsjøen

34 oljearbeidere står i fare for å miste den velkjente nordsjøturnusen med to uker på og fire uker av. Nå varsler fagforeningene sympatistreik.

Hilde-Marit Rysst

Hilde-Marit Rysst, leder i Safe, skal i januar inn i forhandlinger med selskapet Tios i Nordsjøen. – Kampånden er sterk, sier hun.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Dette er ikke i tråd med den norske modellen og trepartssamarbeidet som vi har brukt årevis å bygge opp i Norge, sier Hilde-Marit Rysst, leder i fagforeningen Safe.

Safe og Industri Energi er sterkt kritiske til hvordan selskapet Tios har gått fram når selskapet nå overtar rundt 34 arbeidere fra Island Offshore Subsea.

Uenigheten kan få store konsekvenser for norsk olje- og gassproduksjon.

Frykter dårligere lønn

For cirka et år siden kjøpte den globale oljeservicegiganten Technip FMC opp 51 prosent av Island Offshore Subsea. 34 ansatte skal derfor overføres til det nyoppretta selskapet Tios.

De fleste ansatte nektet først å bli overført, men har nå gått med på dette. Tios har nemlig varslet at arbeiderne ikke får beholde sin gamle tariffavtale, den såkalte flyteriggavtalen. De frykter derfor at de vil ende opp med få dårligere lønn, mindre forutsigbar arbeidstid og færre rettigheter.

Deriblant står den velkjente nordjsøturnusen (to uker på, fire uker av) for fall.

– Bare to friuker

– Det arbeiderne har blitt forespeila er å gå åtte uker på jobb og i den perioden ha to sikre friuker. Det kan ikke vi være med på i det hele tatt, sier Rysst.

Tios tilbyr såkalte brønntjenester fra skip, i stedet for flyterigger eller plattformer. Medlemmer i Safe og Industri Energi som jobber innenfor dette segmentet i Nordsjøen, varsler nå sympatistreik.

Island Wellserver

Island Wellserver er et av fartøyene som de 34 arbeiderne skal jobbe på i 2019.

Foto: Island offshore

Grunnen er at de frykter at andre selskaper vil ta etter Tios og fjerne nordsjøturnusen.

– Vi får tilbakemeldinger fra våre klubber at de er klare til å bruke de mulige midlene vi har, enten det er sympatiaksjoner eller andre typer.

I så fall kan dette gjelde 2000 ansatte.

– Mye av aktiviteten i Nordsjøen kan på sikt bli lammet på grunn av dette, sier Rysst.

Skal forhandle

Partene skal etter planen møtes en gang på nyåret. Administrerende direktør i Tios, Odd Strømsnes, påpeker at arbeiderne i utgangspunktet skal fortsette med sine tidligere individuelle avtaler fram til våren 2020. En ny tariff bør imidlertid være på plass første halvdel av 2019.

Og den nye tariffavtalen, som fagforeningene er kritiske til, er veletablert, ifølge Strømsnes.

– Vi snakker om en velfungerende tariffavtale, oljeserviceavtalen. Jeg kommer selv fra et selskap som er tilsluttet denne avtalen. En avtale som er bedre tilpasset våre arbeidsoppgaver, og som markedet for øvrig operer under, sier Strømsnes.

Ønsker fleksibilitet

Han ønsker ikke å gå inn på hvilken turnus Tios vil ha de 34 arbeiderne inn på. Strømsnes vedgår uansett at det blir vanskelig for selskapet å opprettholde en generell nordsjøturnus med to uker på og fire uker fri.

– Her er det snakk om en annen, mer egnet tariffmodell som gjør at vi skal være bedre i stand til å konkurrere både her hjemme, men viktigst: i det internasjonale markedet. Skal vi klare det, må vi ha fleksibilitet i arbeidsstokken som er større enn det den er i dag, sier Strømsnes.

Han mener dette egentlig handler om å trygge arbeidsplasser.

– Her har vi et kompetanseselskap som er den delen av Technip FMC som skal drive fartøysbaserte brønntjenester på global basis. Det viser vi jo nå, når vi skal kjøre en stor jobb for ExxonMobil i Ekvatorial Guinea neste år. Og alt dette skal skje ut fra kontoret vårt på Forus.