Hopp til innhold

Tror Sætre kan ha bedre kontroll enn Lund

– Jeg tror Sætre kan ha bedre kontroll over strategiavdelingen enn det Helge Lund hadde, sier analytiker om Statoils nye sjef.

Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre presenterer resultatene for tredje kvartal

Han har allerede presentert et kvartalsresultat, på fredag venter enda en presentasjon. – En kandidat med integritet mener både fagforeninger og analytikere.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Etter knappe fire måneder i sjefsstolen, hadde Eldar Sætre fått smakt lenge nok på rollen til å takke ja, da styreleder Svein Rennemo spurte.

– Et godt valg, kommer det nærmest unisont fra både fagforeninger, økonomer og analytikere.

Trond Omdal

Analytiker Trond Omdal har tidligere jobbet i Statoil, og følger selskapet tett.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Bedre kontroll

Trond Omdal i Pareto Securities tror Sætres gode nettverk, ikke bare på toppen, men også nedover i organisasjonen, vil være en styrke.

– Han har et mye bredere nettverk, noe som er bra for han, og noe som har vært en hemsko for noen av de tidligere kandidatene, sier analytikeren.

Helge Lund var sjef i Statoil i ti år, og mye av tiden han styrte, var preget av fusjon med Hydro og store oppkjøp, blant annet i Nord-Amerika. Mye av strategien ble i perioden bygd opp i London, og akkurat denne avdelingen tror Omdal at Sætre vil ha bedre kontroll over.

– Under Lund ble avdelingen som har med strategi rundt oppkjøp bygget opp med Jon Knight i London. Jeg tror Sætre kan ha bedre kontroll over denne strategiavdelingen i London, enn det Helge Lund hadde, sier Omdal.

– Ingen revolusjon

Klaus Mohn er professor ved handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger

Klaus Mohn tror ikke det blir noen revolusjon nå som Eldar Sætre tar over sjefsstolen.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Også de ansatte roser styrets valg, og nestleder for Industri Energi i Statoil, Per Martin Labråten, tror fartstida i selskapet er hovedstyrken for Sætre.

– Han er ønsket av alle i Statoil tror jeg, han har et veldig godt omdømme internt, sier Labråten.

– Han er en meget kompetent kandidat, legger professor i petroleumsøkonomi ved UiS, Klaus Mohn, til.

Han tror det vil bli mindre av typen store oppkjøp Lund har stått i bresjen for, og regner med at det nå blir kontinuitet.

– Dette er ikke en ansettelse om bærer bud om revolusjon, sier Mohn.

Han tror Sætre vil være mer opptatt av lønnsomhet, i motsetning til Lund som var «opptatt av å skape vekstposisjoner for selskapet».

For fagforeningene er det nå feiring på programmet.

– Nå er det ti år siden vi hadde ny konsernsjef sist, men vi er jo flinke til å feire ting med et bløtkakestykke, avslutter Labråten.