– En blå regjering er bra for Ikea

Et blått miljøverndepartement har ikke de samme innsigelsene mot et nytt Ikea på Forus som det rødgrønne departementet hadde, tror Ikea-varehussjefen.

Statoil, Ikea, Stavanger

Flyfoto av Forus-området med Ikea fremst, Statoil bak, tatt mot Stavanger. Dagens Ikea ligger i Sandnes kommune, mens Statoil ligger i Stavanger.

Foto: Gunanr Morsund / NRK

IKEA på Forus
IKEA tomten på Forus

Ikea vil at det nye varehuset (bildet over) skal se slik ut, og ligge på denne tomten.

Foto: Rolf Marnburg / NRK
Forus vest med Ikea

Ikeas ønskeplassering tegnet inn på flyfoto.

Foto: Tor Andre Eide/Hinna Park/montasje NRK
Hans Inge Skadberg

Hans Inge Skadberg.

Foto: NRK / NRK

– Ikea er politisk nøytrale, men det er klart at i denne saken er en blå regjering bra for oss, sier varehussjef for Ikea på Forus, Hans Inge Skadberg.

Selv om sonderingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF har pause i helgen, er det liten tvil om at Norge får ny regjering. Det er varehussjef Skadberg glad for.

En ny regjering vil trolig si ja til Ikeas ønsker om å bygge nytt varehus ved Solasplitten på Forus. De borgerlige partiene har støttet flytteplanene på fylkesnivå, og derfor tror varehussjef Hans Inge Skadberg at et nytt miljøverndepartement kommer til å gi grønt lys for flytting.

For langt unna kollektivtilbud

Ikea, som i dag ligger på Forus, innenfor Sandnes' kommunegrense, har i mange år ønsket å bygge nytt varehus på Forus. Den nye tomten ligger i Stavanger.

Fylkesmannen leverte innsigelse mot planene i 2009, og etter en befaring sa Miljøverndepartementet nei. Tomten ligger for lang fra det eksisterende kollektivtilbudet, mente departementet.

– Et annet departement enn det forrige

Skadberg mener framtidsutsiktene ser bedre ut enn på lenge.

– Nytt varehus er nå kommet inn i den nye fylkesplanen. Den kan riktignok bli anket inn til Miljøverndepartementet. Det blir imidlertid et annet miljøverndepartementet enn det som behandlet saken sist, så det ser ganske positivt ut, sier han.