NRK Meny
Normal

Tror lekser er avleggs om ti år

Hver dag får Gunnar Aarstein henvendelser fra rektorer, lærere og foreldre fra hele landet. De lurer på hvordan det er å styre en leksefri skole.

Jente med pc og mobil

TROR PÅ ENDRING: Foreldreutvalget for grunnopplæringen er nå tilhenger av en leksefri skole. – Mange elever har foreldre som ikke kan hjelpe til, og det er dem vi gjør dette for, sier lederen.

Foto: Monkey Business Images

– Lekser er en gammeldags ordning, som har gått ut på dato, sier rektor Gunnar Aarstein ved Digermulen skole i Lofoten.

Rektor Gunnar Aarstein

LEKSEFRITT: Ifølge rektor Gunnar Aarstein har snittkarakterene gått kraftig opp i alle fag etter at de droppet leksene.

Foto: Mari Friestad / NRK

Skolen har vært leksefri siden år 2000. Selv om svært få skoler har fulgt etter, merker rektoren nå en betydelig økt interesse.

– Jeg reiser stadig rundt i Norge og holder foredrag om hvordan ordningen fungerer hos oss, og får spørsmål fra folk daglig, sier Aarstein.

Foreldreutvalget har snudd

Nylig var han i Sandnes for å snakke om hvordan hverdagen er uten lekser. Her vurderer Soma skole å gå over til en leksefri ordning.

– Da blir Sandnes en foregangskommune. Andre skoler kommer til å følge etter, og om ti år er det ingen som har hjemmelekser, mener rektoren.

Han får støtte fra Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), som nylig vedtok at de ønsker en skole uten pålagte lekser.

Foreldreutvalget for grunnopplæringen

NYTT SYN: Elisabeth Strengen Gundersen i FUG mener nå at elever ikke bør pålegges lekser.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Vi har snudd i synet på lekser fordi vi ser at det skaper større forskjeller mellom elevene, sier leder av FUG, Elisabeth Strengen Gundersen.

– I tillegg bruker lærere i dag mye tid på å sjekke at elevene har gjort leksene. Vi mener at den tiden heller bør brukes til noe mer fornuftig, legger hun til.

Frp-politiker positivt overrasket

Regjeringspartiene Høyre og Frp er imot å fjerne leksene. Likevel er det partimedlemmer som er åpne for å revurdere dette.

– Jeg har alltid vært leksetilhenger, men samtidig bør vi være åpne for å prøve nye ting, sier varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp).

Pål Morten Borgli

ÅPEN: Pål Morten Borgli (Frp) tror ikke partiet hans vil gå inn for leksefrie skoler i dag, men mener de bør ta en diskusjon.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Han er blant dem som har vært på skolemøte med Digermulen-rektoren.

– Jeg ser jo at det ikke er snakk om å nekte elevene å jobbe med skolearbeid hjemme, men heller det å dra med dem som faller fra, sier Frp-politikeren.

Rektor Gunnar Aarstein er glad for å få flere politikere med seg, men understreker at det ikke er de som bør bestemme om skoler skal droppe leksene.

– Dette må både rektorer og lærere være med på. Ellers kommer det ikke til å fungere, sier han.