Hopp til innhold

Tror ikke oljeservice vil få sympati for streiken

Oljeservicearbeiderne som streiker har en høy lønn sammelignet med resten av samfunnet. De vil derfor slite med å få sympati for streiken, tror stipendiat og analytiker Joakim Blix Pretmo.

Plattform og olje

Joakim Blix Prestmo, stipendiat ved NTNU og analytiker i BN Bank, mener Industri Energis krav er urimelig.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– De fleste ser nok med forundring på at en næring som har et relativt høyt lønnsnivå, fortsetter å slåss for høye lønninger, til tross for stigende arbeidsledighet, sier stipendiat ved NTNU og analytiker i BN Bank, Joakim Blix Prestmo.

Han er dermed klar på at fagforbundet Industri Energi vil slite med å få sympati for streiken, hvor 310 oljeservicearbeidere foreløpig er tatt ut.

Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass har de oljeserviceansatte som det er blitt forhandlet for, en snittlønn på rundt 630.000 kroner i året, melder NTB.

– Hvorfor streiker oljeservicearbeiderne hvis de har så høy lønn?

– Oljeservice er en næring som ligger mellom barken og veden. De har en lav lønn sammenlignet med dem som jobber for oljeprodusentene, mens de har klart høyere lønn enn det mange i norsk fastlandsindustri har, sier Prestmo.

Joakim Blix Prestmo

Joakim Blix Prestmo, stipendiat ved NTNU og analytiker i BN Bank, tror ikke Industri Energi vil få sympati for streiken.

Foto: BN Bank

Mener kravet er urimelig

Arbeidsgiverforeningen Norsk olje og gass har tilbudt oljeservicearbeiderne en lønnsvekst på 2,4 prosent – et tilbud fagforbundet Safe takket ja til i sommer.

Industri Energi mener dette tilbudet vil gjøre avstanden til lønningene i oljeselskapene (les oljeprodusentene) og boreselskapene enda større.

Prestmo, på sin side, mener dette er et urimelig krav.

– Det er naturlig at den delen av lønna som ikke er knyttet til ulempetileggene, bør ses i sammenhengen med lønna i norsk industri forøvrig og ikke med lønna i oljenæringen – som har et usedvanlig høyt lønnsnivå.

Ifølge Prestmo ønsker oljebransjen i år et mer moderat lønnsoppgjør enn vanlig. Årsaken er fallet i oljeprisen, som nå tvinger bransjen til å kutte kostnader.

– Oljeselskapene ønsker derfor lavere lønnsvekst hos sine ansatte, sier han.

Skiftordninger under press

En annen viktig årsak til konflikten er skiftordningene i Nordsjøen. Prestmo minner om at det er svært dyrt for oljebransjen at ansatte har fri i en lang periode etter å ha jobbet i Nordsjøen.

De ansatte hos bore- og oljeselskapene jobber stort sett to uker i strekk og har fire uker fri. Til sammenligning varierer turnusene i oljeservice fra fem uker på og fem uker av (5–5) til 4–4 og 3–3.

– Oljeservice har en mye mindre lukrativ avale enn oljeprodusentene. Det er derfor sannsynlig at skiftordningene er et tema som titt og ofte blir tatt opp i forhandlingene, sier Prestmo.