NRK Meny
Normal

– Det er først og fremst en lettelse

Lederen i Utdanningsforbundet i Rogaland tror den nye avtalen er god nok til å få flertall i uravstemningen blant medlemmene.

Gun Reidun Tednes Åserød, Merethe Handegaard Scheie

Lederen i Utdanningsforbundet i Rogaland Gunn Reidun Tednes Åserød kjenner lettelse over at lærerstreiken er over. Her sammen med Merethe Handegaard Scheie, leder av Utdanningsforbundet i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er først og fremst en lettelse. Vi har følt et stort ansvar for elevene, og vi har kjent dette tyngende. Streiken gikk inn i sin tredje uke i dag, her i Rogaland. Dette høres bra ut.

Det sier lederen i Utdanningsforbundet i Rogaland, Gunn Reidun Tednes Åserød.

Les også: – Sjekk den enkelte skolens nettsider

Les også: Nesten halvparten sa nei til lærerutdanningen

Fylkeslederen kjenner så langt ikke detaljene i den avtalen som nå ligger til grunn for at streiken blir avblåst.

– I det jeg har hørt så langt, høres det ut som om veldig mye er bra, sier hun.

Tror på flertall

1200 lærere i Rogaland har vært i streik. Medlemmene i Utdanningsforbundet sa med stort flertall nei til den fremforhandlede avtalen i juni.

Streikekomite

Lærernes streikekomite i Stavanger var mandag morgen samlet i Utdanningsforbundets lokaler for å få siste nytt om avtalen som avblåste streiken.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Streiken ble for alvor trappet opp ved skolestart i august. Siden har nye lærere blitt tatt ut i streik i flere omganger. Nå rammer streiken elever ved 35 skoler i Rogaland. utdanningsforbundet hadde varslet ny opptrapping fra tirsdag denne uken.

Les også: Elever vil ha ekstraundervisning etter streiken

Les også: – Streiken fører til større gap mellom elevene

Tednes Åserød tror ikke det er stor fare for at det fremforhandlede forslaget til avtale blir stemt ned også denne gangen.

– Nå gjenstår det for meg å gå inn i detaljene før jeg kan være sikker på det, men jeg håper jo inderlig, og tror inderlig, at dette er en avtale som er så god at forhandlerne våre føler seg sikre på at denne gangen blir et ja, sier hun.

Medlemmene bestemmer i uravstemning

Merethe Handegaard Scheie er leder for Utdanningsforbundet i Stavanger. Hun er og glad for at streiken nå er over.

– Det ser ut som om vi har vunnet fram på nesten alle punkter. Det viktigste er selvsagt at lærerne ikke har mistet forhandlingsretten sin. Rektorene eller kommunene kan ikke overstyre en lokal enighet, og det er klart det aller, aller viktigste, sier hun.

Streikende lærere i tog mot ONS

Dersom Utdanningsforbundets medlemmer sier nei til det nye avtaleforslaget i uravstemning, blir streiken tatt opp igjen.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Handegaard Scheie mener at resultatet mandag viser at det har hjulpet at lærerne har stått på de siste ukene.

– Her har streiken virkelig ført fram, og det er vi glade for, sier hun.

Likevel er det klart at streiken fortsetter dersom den nye avtalen forkastes uravstemning.

– Vi har bestemt veldig klart at her er det medlemmene som skal bestemme. De var veldig misfornøyde i mai. Det har vi tatt inn over oss. Blir det et nei igjen, så kan streiken tas opp igjen, sier hun.