Hopp til innhold

Karoline fikk trøbbel som utvekslingsstudent

Flere og flere elever på videregående velger å ta et utvekslingsår i land som Spania eller USA. Men for Karoline Tungland gikk ikke utvekslingsåret i USA helt som planlagt.

Karoline Tungland

Selv om Karoline Tungland hadde realistiske forventninger til å dra til utlandet som utvekslingselev, var hun ikke forberedt på det hun skulle oppleve i USA.

Foto: Thomas Halleland / NRK

I disse tider er det mange som gleder seg til å ta et skoleår i utlandet.

Bare i fjor reiste 2352 elever fra Norge, noe som er en økning på 13,2 prosent fra året før.

Men for Karoline Tungland gikk ikke utvekslingsåret i USA helt som planlagt.

– Det var dager da jeg bare hadde lyst til å dra hjem, det ble rett og slett for mye. Uten støtte fra familien så hadde det vært vanskelig å komme seg gjennom det, sier Tungland.

Dårlig forhold til vertsmoren

For rundt ett år siden satt hun seg på flyet til et nytt land, en ny kultur, og til et år fullt med nye opplevelser. Da var hun 17 år, og hadde bestemt seg for å ta andre året på videregående i USA.

Hun visste ikke hva som kom til å møte henne, men det hun visste, var at ting kom til å bli annerledes sammenlignet med livet i Norge.

– Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle ha for store forventninger, for jeg var klar over at livet i USA ikke ville bli det samme som du ser på film, sier utvekslingseleven.

Vel fremme i Phoenix flyttet Karoline inn til vertsfamilien sin, og var klar for å ta fatt på skoleåret i Amerika. Forholdet til vertsmoren ble ikke så bra, likevel valgte hun å bli boende, fordi hun brukte mesteparten av dagene på skolen.

Saken fotsetter under bildet.

Karoline Tungland

Karoline Tungland skev at det var deilig å komme hjem på bloggen sin.

Foto: privat

Ville bytte vertsfamilie

I mars ble bestefaren hennes syk, og hun måtte reise hjem til Norge. Før hun kom tilbake bestemte Karoline seg for å bytte vertsfamilie.

– Jeg klarte ikke mer, det hadde skjedd så mye at jeg var sliten, sier Karoline.

Men det var også da problemene startet for den unge jenta. Vertsmora truet med å sørge for at hun og familien aldri kom seg inn i USA igjen. I tillegg tok vertsmora kontakt med skolen, noe som førte til at Karoline nesten mistet skoleplassen sin.

Hun var redd for hva vertsmora kunne finne på, og fikk besøksforbud mot henne. Sammen med foreldrene ba hun om hjelp til den amerikanske utvekslingsagenten som hadde ansvaret for å følge henne opp.

– Jeg ba dem om å stoppe henne, og da sa de at de hadde snakket med henne. Hun hadde sagt at hun var glad at jeg var kommet trygt tilbake, men det var en helt annen reaksjon hun viste på meldinger, sier utvekslingsstudenten.

Skuffet over oppfølgingen

Karoline Tunglands blogginnlegg

IKKE ALENE: Karoline fikk mange kommentarer på bloggen sin da hun delte sin opplevelse.

Foto: Skjermdump

I etterkant er hun skuffet over hvor lite hjelp hun fikk av organisasjonen. Hun følte ikke at hun ble tatt på alvor, og måtte selv skaffe advokat for å ordne opp.

– I mitt tilfelle viste de at de ikke brydde seg så veldig mye om studentene, sier hun.

bloggen sin delte hun opplevelsen, og innlegge fikk enorm respons. I 191 kommentarer forteller ungdommer om ting de har opplevd når de har reist med samme, eller andre utvekslingsorganisasjoner.

Karoline reiste med Explorius. De er leie for at hun fikk den negative opplevelsen. Likevel forteller de at 97 prosent av studentene som har reist med dem er fornøyde med oppholdet sitt.

– Ikke greit

Vibeke Munthe Kaas

Vibeke Munthe Kaas, president i Ansa.

Foto: ANSA

De kan ikke kommentere enkeltsaker, men forteller i en mail at de har registret løpende kontakt med Karoline i løpet av utvekslingsåret.

– Heldigvis er det et fåtall det dreier seg om, men det er likevel ikke greit, sier Vibeke Munthe Kaas, som er president i Ansa, en organisasjon som passer på norske studenter og elever i utlandet.

Hun synes det er trist å høre om studenter som ikke trives på utveksling, og blir innimellom kontaktet av disse. Men hun hører også mange historier om folk som har hatt det beste året i sitt liv.

– Det er veldig fint, og sånn skal det være, men alle fortjener å ha det slik. Inntil alle har det slik, så må vi passe på at elevenes interesser blir ivaretatt, sier hun.

Siv Andersen

Siv Andersen ved Senter for internasjonalisering for utdanning.

Foto: SIU

Siv Andersen i senter for internasjonalisering for utdanning, jobber tett med utvekslingsorganisasjonene. Det er de som setter reglene som organisasjonene må følge.

Nå nylig er kravene endret, noe som betyr at organisasjonene må søke på nytt hvert tredje år.

Karoline sliter fortsatt

Heldigvis slipper de fleste å oppleve det Karoline gjorde.

– Det er klart at slike historier gjør sterkt inntrykk. Det viser hvor utsatt ungdommer som reiser til utlandet som 16–17 åringer kan være, når forholdene oppleves som uakseptable, sier Andersen.

Tilbake i Norge er Karoline glad for at det hele er over. Året i USA endte bra, men i ettertid har hun slitt mye, og hun håper andre slipper å oppleve det hun gjorde.

– Jeg blir fort sliten av å være med masse folk rundt meg, avslutter hun.