Hopp til innhold

Trippelt Morten Abel i 2012

Morten Abel har gravd opp Mods-skatten med reunionkonsert og musikal i 2012. I tillegg varsler han slipp av sin sjette soloplate.

Morten Abel, Mods

Morten Abel, her på scenen med Mods anno 2011.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Morten Abel, Mods

Morten Abel som frontfigur i Mods på 80-tallet.

Foto: Arkiv / NRK
Mods

Mods under pressekonferansen der gjenforeningskonserten ble annonsert.

Foto: John Gunnar Skien / NRK
Morten Abel

Mods-musikalen «Revansj» har premiere den 26. september.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Morten Abel gleder seg til 2012, som i større eller mindre grad skal bli et Abel-år.

– Det blir et veldig spennende år. Jeg har ikke begynt på det ennå, så det er vanskelig å si om det blir en suksess, men gleder meg veldig mye, sier han.

– Tore Tang er større enn Morten Abel

Morten Abel la Mods og Tore tang fra seg på slutten av 80-tallet, men 2012 er året der det blir hentet frem igjen. Først kom nyheten om at «Tore Tang» er klar for scenen. Mods-musikalen Revansj har premiere i Stavanger konserthus den 26. september, men allerede til sommeren står Mods på scenen på Viking stadion. Gjenforeningskonserten den 9. juni er og blir den eneste, melder bandet.

Det er lenge siden Morten Abel var mest kjent som frontfigur i Mods og siden det har man brukt mange år på å mer eller mindre fjerne koblingen til bandet, og ikke minst til Tore Tang.

– Jeg prøvde å legge en presenning og han i lang tid, men jeg har innsett at det ikke er mulig. I 2012 skal jeg prøve å være litt stolt over han i stedet, og feire han. Tore Tang er jo større enn Morten Abel, sier han.

Flau når han hører Mods på radioen

Morten Abel ble nyttårsaften intervjuet av Synnøve Svabø og Olav Viksmo Slettan. Da Mods-sanger ble spilt tok imidlertid Abel av seg hodetelefonene, slik at han ikke hørte det.

– Det var fordi jeg måtte snyte meg, ler Abel.

– For å være helt ærlig så har det noe å gjøre med hvordan stemmen min høres ut på noen av sangene. Jeg var ung og stemmen min var ikke utviklet. Derfor er noen av sangene litt krevende for meg å høre på, sier han.

Hvordan blir det så å synge sangene som du ikke vil høre på?

– Det skal gå bra. Du blir en slags «messenger». Det er musikk som jeg må fremføre på en bra og profesjonell måte. Jeg går inn i en rolle, og det blir litt som å synge coverlåter. Man må likevel være ærlig, for det er mye ærlighet i disse sangene, og folk må få det de vil ha, sier Abel.

De beste og verste sangene

Morten Abel

Morten Abel har endret stil siden Mods' glansdager på 80-tallet.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Likevel er det noen Mods-sanger Abel gjerne hører om igjen i originalversjon.

– «Meg må du hilsa på» og «Revansj» liker jeg godt. De er veldig fine og har mye god melodiføring. Noen av dem skulle jeg ønske jeg kunne ha laget i dag, men hjernen fungerer ikke på den måte nå. Naiviteten og ferskheten gjør at slik musikk kun kan lages når man er ung, sier Abel.

Han innrømmer at «Tore Tang» ikke står på topp fem-lista.

– Jeg hører den på radioen, ungene synger den, og ungene i gata roper Tore Tang etter meg. Men det gjør ikke det nå lengre etter at jeg snakket med dem, ler han.

Trosset kritikken – har solgt 17 000 billetter

Morten Abel

Mange Rogalendinger og tilreisende fans har allerede sikret seg billetter til Mods-konserten i sommer.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Da nyheten om at det var Mods som skulle gjeste Viking stadion til sommeren haglet kritikken fra flere hold. Flere kulturpersoner i Stavanger ventet på et stort navn, og mente Mods ikke var bra nok. Likevel, kun to og en halv time etter at billettene til konserten var lagt ut for salg var allerede 10 600 billetter solgt. Bandets management meldte om et billettsalg over all forventning.

Så langt er det solgt 17 000 av de 26 000 som Viking stadion rommer. Det er tydelig at Mods-skatten blir godt tatt imot i Rogaland.

– Jeg gravde den ned, men noen andre har gravd den opp igjen. Det er tydeligvis en skatt, og utrolig hyggelig at så mange har hatt så stor glede av den. Den har gitt meg muligheten til å jobbe med musikk hele livet, og jeg er takknemlig for det, sier Abel.

Planlegger albumslipp til høsten

Morten Abel

Morten Abel blir en travel mann i 2012.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Morten Abel solgte omtrent en halv million album som soloartist på 90-tallet. Albumet "I'll come back and love you forever", som kom ut i 2001, ble en suksess, og ble belønnet med priser som årets spellemann, årets popsolist og årets låt samme år. Nå er han i gang med sitt sjette soloalbum.

– Selve prosessen med å lage et album blir stadig kjekkere. Nå har jeg mitt eget studio og kan bruke den tiden jeg trenger. Det betyr at vi har masse materiale og kan velge ut det beste. Det er lenge siden jeg har vært så «excited» som det jeg er nå. Når jeg kommer i studio om morgenen og setter på det jeg jobber med får jeg en god følelse, sier Abel.

Nå håper han på at det slippes en singel til våren, en til sommeren og et album til høsten.

– Det kommer til å føles veldig bra, og gå veldig bra, sier han.