Hopp til innhold

Trening får ned sykefraværet

Bedrifter som satser på fysisk aktivitet blant de ansatte utenom arbeidstiden kan dokumentere klar nedgang i sykefraværet.

Syklister fra Risa under Nordsjørittet 2008
Foto: Risa

Sykefravær koster samfunnet vårt 50 milliarder kroner årlig.
Hos gutta i verkstedhallen hos Risa-konsernet på Nærbø har trening og kosthold blitt det nye samtaleemnet. Det er slutt med kjøpepizza, hamburgere og brus. Nå er det salat, frukt og grove brødskiver som gjelder. Det forteller utleieleder Gunvald Falkum.

- At bedriften satser tungt på å inspirere de ansatte til å trene og spise sunt er et skikkelig puff for å komme i gang. Det er mye enklere når vi er mange. Det er gildere å trene i lag enn alene, det er rett og slett godt å ha drahjelp, sier Falkum.

Gunvald Falkum skal sykle Nordsjørittet for Risa
Foto: Risa

Felles trening

Risa-konsernet har lagt til rette for flere typer fellestrening. De ansatte kan trene på helsestudio og det arrangeres felles sykkeltreninger etter jobb en ettermiddag i uken. I kantinen bugner det av sunn mat, og salatbaren har blitt en suksess.

- Vi har et prosjekt vi kaller HMS 24-7 hvor vi tenker de ansattes helse døgnet rundt. Vi ser tydelig på sykefraværsstatistikken at dette virker. Men vi skal heller ikke underslå hva en slik satsing har å si for den enkeltes trivsel på arbeidsplassen og miljøet. Det sier HMS-og kvalitetsdirektør Hallgeir Bruheim.

Sunnhetstrend

Stadig flere bedrifter legger til rette for at de ansatte får muligheten til å trene. Men få velger å legge aktivitetene i arbeidstiden. Det har vist seg å være for dyrt. Men ved at bedriftene betaler deler av kontingent på treningssenter, hjelper til med innkjøp av sportsutstyr eller betaler deltageravgift i for eksempel Nordsjørittet, bidrar til bedre helse blant de ansatte.
Det sier fysioterapeut Elisabeth Heigre.

- Det har blitt en samfunnstrend. Fokus på helse er stort, og i dag er mange preget av inaktivitet. Det har stadig flere bedriftsledere tatt tak i.
Heigre forteller at ca 50 % av all uførhet skyldes muskel og skjelettplager. Mye av dette kan relateres til inaktivitet, og har god effekt av trening.

Starter på toppen

Hos Risa sykler 300 ansatte Nordsjørittet i år. Men ledelsen er bevisst på at dette er et tiltak som ikke bare er for de ansatte. Hele konsernledelsen sykler også.

- Det er et absolutt krav. Skal vi satse tungt på HMS må vi begynne på toppen. Vi må vise handling. Og det har betydd mye, både innad i konsernet og på tvers av våre seks bedrifter. Vi snakker et felles språk, og alle har forutsetninger for å diskutere trening og kosthold.

- Vi kniver oss i mellom, supplerer Gunvald Falkum. Sjefen vår, Bjørn Risa vedder med alle de ansatte om hvem som får den beste tiden.
- Slår du ham i år?
- Jeg har ikke sjans! Han er råsprek, smiler Falkum.