Hopp til innhold

Trenger parterapi etter flørting på datingsider

Utro nettflørting skaper problemer for mange etablerte par. Stadig flere søker hjelp til å redde forholdet på grunn av dette.

Tepstad og Kvam ved terapibordet

Gro Tepstad og Elsa Kvam fyller opp store deler av avtalebøkene med terapitimer for par som sliter etter nettflørting.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Jeg oppdaget at kjæresten min var utro da jeg kom over meldinger på Facebook mellom ham og en annen kvinne, sier en ung kvinne vi treffer på Blindern i Oslo.

For noen år siden fikk hun smertelig erfare at kjæresten hadde gått bak hennes rygg og hatt et forhold over tid til en annen kvinne. Utroskapen hadde blant annen utartet via sosiale medier.

Personer opp i 70-årsalderen bruker datingsider på nettet som arena til å flørte med andre enn sin partner...

Solveig E. Vennesland

Det er mange her til lands som opplever at partneren flørter med andre via egne datingsider på nettet. Det som kun skulle være en uskyldig flørt blir fort til noe mer.

– Det ene tok det andre for en mann som mista kontrollen. Tanken hans var å flørte litt uskyldig via datingsider, men historien endte med utroskap, forteller terapeut Gro Tepstad i Behandlingsteamet Tepstad & Kvam i Stavanger.

Flere trenger profesjonell hjelp

– Vi får stadig flere henvendelser fra etablerte par, der en av partene har flørtet med andre via datingsider på nettet. Enkelte har oppretta falske profiler på slike sjekkesider og mange av dem blir hekta av denne formen for flørting og bekreftelser, forteller Elsa Kvam.

Solveig E. Vennesland

Familieterapeut Solveig E. Vennesland

– Hvor omfattende er dette problemet blant parforhold her til lands?

– For vår del er akkurat denne problemstillingen en stor del av våre terapiavtaler med par. Det dukker opp stadig oftere, sier hun.

Flere terapeuter merker en sterk økning av par som trenger hjelp til å redde forholdet på grunn av flørt og utroskap via internett.

– Utroskap på nettet er veldig vanlig. Det oppdages som regel ved at mobiltelefonen blir farlig hemmelig, og mange limer den nærmest på seg. Mange får også meldinger midt på natten, sier familieterapeut i Oslo og Sandefjord, Solveig E. Vennesland.

– 70-åringer er utro på nettet

– Data har jo blitt en bruksdag for de aller fleste – hver eneste dag. Tilgjengeligheten til å komme i kontakt med andre i det skjulte er jo helt annerledes nå enn før. Og at det er lettvint, sier Vennesland.

Ifølge familieterapeuten er det personer i alle aldre som flørter med andre på nettet.

– Personer opp i 70-årsalderen bruker datingsider på nettet som arena til å flørte med andre enn sin egen partner, sier hun.

Kvam tror datingsider, som skal hjelpe enslige mennesker til å finne hverandre, også er veldig fristende for personer i etablerte forhold.

Tepstad og Kvam

Gro Tepstad og Elsa Kvam fyller opp store deler av avtalebøkene med terapitimer for par som sliter etter nettflørting.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Jeg tror det begynner som uskyldig moro, og det er lett tilgjengelig for mange gjennom smarttelefoner og datamaskiner. Dersom en på forhånd har det litt kjedelig i forholdet, dukker det opp en anledning til noe som er spennende. Jeg tror mange er litt ukritiske og så baller det fort på seg, sier hun.

Kjent problemstilling

– Det er skremmende mange som er utro via internett. Jeg hører om flere tilfeller, dessverre..

– Det er veldig dumt og farlig. Jeg tror mange fort sklir inn i noe ...

På gata i Oslo er det flere som kjenner til noen som har vært utro via sosiale medier og datingsider.

– Du er skjult bak en skjerm, som gjør det lettere ...

– Å ta de skrittene er enklere for folk når det skjer på nettet ...

Antall brukere på datingsider på nettet er stort. En slipper å gå ut for og treffe nye mennesker, men kan først bli kjent med de over nettet.

Datingsidene finnes i mange ulike varianter, mange basert på interesser og religion. Eksempelvis er det en side der du kan finne partner som har samme musikksmak som deg selv.

Ane Hagen

Ane Hagen er en av få datingrådgivere i landet.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

I den senere tid har det også kommet flere applikasjoner til smarttelefon som hjelper folk å finne hverandre.

Fraråder å bruke datingsider

Ane Hagen er datingrådgiver og kjenner til floraen av ulike datesider på internett. Hun forstår at mange kan bli hekta på denne form for flørting, selv om de allerede er i et forhold.

Hun er ikke overraska over at mange par sliter i kjølvannet av datingsidenes frammarsj, og velger å søke profesjonell hjelp.

– På disse sidene får personer bekreftelse på at de er bra, og mer en bra nok. Mange vil trakte etter å få mer av denne type bekreftelse, sier hun.

Hagen syns det var spennende da datingsidene kom, og mente de var et godt verktøy for dem som jaktet en partner. Nå anbefaler hun ikke sidene lenger.

– Det er en virtuell verden, og mange blir en helt annen person enn seg selv. Folk skaper noen annet for å få en bedre følelse i hverdagen, sier hun.