NRK Meny
Normal

«Ekstremt travelt» på grunn av varme brannalarmer

Over 80 ganger har Brannvesenet i Rogaland rykket ut siden onsdag morgen, de aller fleste turene er bomturer til brannalarmer som utløses av varmen.

Sjekker røykvarsler

Mange røykvarslere og brannalarmer i bolighus tåler ikke den høye varmen, og blir stående og ule. for brannvesenet betyr det travle tider.

Foto: MARC MENOU / PHOTOPQR/LE PARISIEN

– Sommeren pleier jo å være ganske rolig, men nå har det vært helt ekstremt, forteller vaktkommandør Andre Jacobsen i Brannvesenet Sør Rogaland.

Over åtti utrykninger

Han teller antall utrykninger de siste dagene mens han snakker med NRK. En, to, tre... åtte, ni...15, 16, 17... 30, 31..

Han stopper ikke før han har kommet til 82 utrykninger siden onsdag morgen.

– Er det mange?

– Ja, som sagt helt ekstremt.

Og selv om noen av utrykningene er reelle branner eller bilulykker så er det aller meste bomturer.

– Det er nok denne varmen som utløser brannalarmene. Vi har kjørt ut til mange boligalarmer de siste dagene, sier Jacobsen.

Flere tilløp til skogbrann

Han forteller at selv om de i noen tilfeller får tak i huseier for å sjekke om det dreier seg om brann, så blir det mange turer til brannalarmer som tilsynelatende uler uten grunn.

– Hva skal man gjøre for å unngå at brannalarmen utløses av varmen?

– Det er vanskelig å si, men god utlufting kan nok hjelpe noe, sier vaktkommandøren.

Han legger til at det i tillegg til å være unormalt mange falske alarmer er det og nå så stor skogbrannfare at de står på tå hev. Bare det siste døgnet har det vært to tilløp til lyng- og gressbrann i Rogaland, både på Hjelmeland og i Sokndal.

Totalt i Norge har det vært over 20 tilløp til skog- og gressbrann fra torsdag til fredag. Direktoratet for samfunnssikkerhet har nå den høyeste beredskapen noensinne for å sikre at skogbrannhelikoptrene er klar hvis det skulle brenne.

– Nå må folk være forsiktige, er oppfordringen fra Jacobsen i brannvesenet.