Hopp til innhold

Tråkket raskere enn han ser

Fredsaktivist Tore Nærland bare har mellom én og fem prosent syn, men ga 100 prosent i tråbilen.

Tore Nærland var dagens deltager i NRK Rogalands trøbilkonkurranse.

I november skal fredsaktivist Tore Nærland tilbake til Burma for å drive undervisning. Men først måtte han være med i Top Pedal.

– Det er litt sjansespill dette, men du sier at det ikke er noen biler her, så det skal vel gå bra, sier fredsaktivist, syklist og original Tore Nærland.

Den mangeårige Bike for peace-sjefen er nesten blind – han har bare mellom én og fem prosent syn. Nærland er altså den første Top Pedal-deltakeren som må å bli ledet gjennom løypa av programleder Bjørn Olav Skjæveland.

– Ikke legg deg for mye til høyre, for du kolliderer snart i kantsteinen! roper en heseblesende Sjæveland da Nærland har 40 meter igjen.

Mandela og pave Frans

Originalen fra Jæren har møtt all verdens storheter: Ang Sui Kuy, pave Frans og Nelson Mandela – sistnevnte tok seg til og med tid til å skryte av Nærlands fredsprosjekt Bike for peace.

– Jeg har syklet i 112 land. Hvis du ikke tror på det du gjør, får du heller ikke gjort noe på denne kloden, konstaterer han.

Og det virker som Nærland har trua der han presser tråbilen over målstreken på tiden 48,76. Dette er bedre enn politikerstørrelser som både Hallgeir Langeland og Petter Steen jr. – og ingen av disse er nesten blinde.

– Jeg var redd for å kjøre på den søppeldunken der ute, så tiden min ble litt dårlige, sier Nærland selvkritisk.

Atsjo!

Hadde Nærland sagt «takk for løpet», hadde han trolig valgt litauisk. Verdensvante Nærland kan nemlig si takk på 33 forskjellige språk.

– Dėkoju (uttales "atsjo")! sier Nærland på det vi må anta er klingende litauisk.