Hopp til innhold

– Denne syklisten stopper trafikken hver ettermiddag

Illsinte bilister mener syklister skaper lange køer over Karmsund bru på Haugalandet . – Vi har rett til å sykle i veien, mener Synnøve Forsell, som nekter å gå av sykkelen.

Video Sykkelkonflikt

«14.45-syklisten» skapte køer over brua onsdag.

– Brua står foran meg som et mareritt, sier Synnøve Forsell.

Hun sykler daglig fra Åkra på Karmøy til jobben i Haugesund, men hissige bilister gjør syklingen til en risikosport over Karmsund bru.

«Ha deg vekk fra veibanen» skrev en bilist til en syklist i et leserinnlegg i Haugesunds Avis.

Syklisten kalles «14.45-syklisten» fordi han sykler over brua på det aktuelle klokkeslettet hver dag, og har satt i gang en heftig debatt i lokalavisen.

Bilistene mener syklistene lager lange køer over brua, mens syklistene slår tilbake og ber bilførerne tåle ett minutts lengre kjøretid over brua.

«Ta hensyn, vi har lov til å sykle i veien», svarte Forsell i samme avis.

– Bilistene skaper kjempefarlige situasjoner ved å legge seg tett bak oss, tute og ruse bilen. Det gjør oss usikre og redde, sier hun til NRK.

Politiet: – Lei sykkelen!

Politiførstebetjent Gunnar Sande ved Haugesund politistasjon mener syklistene bør bruke fornuft over Karmsund bru. Han har følgende råd til syklister i morgen- og ettermiddagsrushet:

– Gå av sykkelen og lei den til topps. Så får du heller trille ned i samme fart som bilistene på andre siden. Det er nok av kø, sier Sande.

Han får støtte av politikollega Bodil Bang.

– Loven sier at syklistene kan bruke veien, men akkurat over brua er det mye trafikk. Det er smalt og syklistene er utsatt, og det fornuftige vil være å leie sykkelen over brua, mener hun.

– Fortauet er så smalt at jeg ikke vil anbefale noen å sykle der. Jeg ville heller brukt et par minutter ekstra på å leie sykkelen, sier Sande.

Nekter å gå av sykkelen

Skilt Karmsund bru

Statens vegvesen ber syklister om å leie sykkelen over Karmsund bru.

Foto: Svein Morten Hagen / NRK

Synnøve Forsell er likevel ikke innstilt på å leie sykkelen på vei til jobb. Hun står på sin rett til å sykle over brua, og mener bilsjåførene må ta mer hensyn.

– Bilførerene må forstå at det er bilene som lager køen. Hadde flere syklet, ville vi ikke hatt det store problemet, sier hun.

– Det handler om å gjøre hverandre gode i trafikken. Vi trenger ikke å stå på våre krav, vi kan ta hensyn til hverandre, mener Bodil Bang.

Dekket gjennom innbo

Syklister skaper kø på Karmsund bru

Bilene svinger unna syklisten på brua.

Foto: Svein Morten Hagen / NRK

Konfliktnivået mellom syklister og andre trafikanter er stadig økende, både i veibanen og på gang- og sykkelstier. Bilister må ha ansvarforsikring for å dekke eventuelle skader de påfører andre, men syklister trenger ikke det samme.

– Hvis syklisten er skyld i et uhell med en fotgjenger, får fotgjengeren dekket dette gjennom innboforsikringen til syklisten. Det kan være knuste briller eller ødelagte mobiltelefoner, sier kommunikasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand forsikring.

– Kan få bot

Syklister i Haugesund kan foreløpig fortsette å erobre veiene uten at politiet lurer i buskene, men det kan fort snu.

– Det er ikke et prioritert område hos oss, men syklistene blir flere og flere og fyller opp mer av veien. En dag kan de bli blinket inn og få presentert et forelegg, sier Gunnar Sande.