NRK Meny
Normal

Trær skal gi liv på «de dødes plass»

Torget i Stavanger, som nå er grått og øde, skal gjøres mer trivelig. Med lys og blomster vil politikerne gjenopplive torget, men riksantikvaren er skeptisk.

Trær foran domkirken gjør riksantikvaren skeptisk.

Riksantikvaren er skeptisk til trær foran domkirken.

Foto: Landskapsfabrikken AS

– Vi må ha noe grønt. I dag kaller jeg torget «de dødes plass», for det er ikke noe liv der. Med trær og blomster håper vi å øke trivselen, og jeg tror ikke trærne vil komme i veien for domkirken, sier politiker Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

Andre tiltak som skal gjøre torget levende blomster, benker, faste salgsboder og belysning av torget.

– Vi hos riksantikvaren er åpne for forandring, men opptatt av å bevare plassen rundt domkirken. Vi er redd for at mye belysning skal stjele oppmerksomheten fra domkirken, som er en svært viktig del av bybildet i Stavanger. Vi er dessuten redd for at noen av trærne som er planlagt kan skygge for domkirken, sier Linda Veiby ved riksantikvaren.

Leif Arne Moi Nilsen

FrP-politiker Leif Arne Moi Nilsen synes lys og planter er viktig for torget.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er helt uenig.

– Jeg tror riksantikvaren burde ta en tur til Stavanger og se hvordan det ser ut nå. På kveldstid er domkirken så godt belyst at den lyser opp som en sol. Så jeg kjøper ikke argumentene om at lyset fra torget vil overskygge domkirken, sier han.

Mulig lysshow på torget

Styreleder i kommunestyret for miljø og utbygging, Egil Olsen (H), er enig med Moi Nilsen.

– Lys er viktig, både for trivsel og for sikkerheten. Med bedre belysning får politiet bedre oversikt over torget, og det blir enklere for folk å se hvor de går, sier han.

Hva slags lys det er snakk om er ikke helt bestemt ennå. Men belysning opp fra bakken, og bruk av fargelys har vært nevnt.

– Med moderne metoder kan man lage mye stilig mønster og bilder med lys. Og det kan både dempes og skrus opp som man ønsker det, sier Moi Nilsen.

Egil Olsen

Leder i kommunalstyret for miljø og utbygging Egil Olsen tror ikke belysningen vil overskygge domkirken.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Skal finne en løsning

Olsen er derimot litt mer forsiktig.

– Lysshow kunne vært stilig, men det er svært avhengig av hva kostnadene blir. Det kan også bli fine løsninger med enklere belysning som blant annet punktbelysning langs bakken, sier han.

– Det er klart at torget engasjerer mange, og derfor må vi sørge for å finne en løsning som alle kan bli fornøyd med, sier Olsen.