Hopp til innhold

Tøyer alkogrensene på sjøen

Få blir tatt med for høy promille når de kjører båt. Allikevel ser politiet stadig flere som ligger i grenseland når det gjelder alkoholinntaket på sjøen.

Få blir tatt med for høy promille når de kjører båt. Allikevel ser politiet stadig flere som ligger i grenseland når det gjelder alkoholinntaket på sjøen.

Mange ligger i grenseland når det gjelder alkoholinntaket før de skal ut å kjøre båt.

Politiet er godt kjent med problematikken med promillekjøring på sjøen. Likevel blir få tatt med for høy promille, altså over 0,8. Det Finnøy-lensmann Edvin Gard har registrert denne sommeren, er at mange er i grenseland når det gjelder alkoholinntaket på sjøen.

– Det som vi ser helt klart dette året, er at flere får et resultat rett under 0,8. Med andre ord er det mange som kjører båt med høy risiko. De tørr tydeligvis å drikke alkohol før de skal kjøre båt, men de klarer også å holde seg under grensen, sier Gard.

Han fraråder folk som skal ut i båt å drikke alkohol, selv om de klarer å holde seg under grensen.

– Det er definitivt ikke lurt å drikke alkohol på sjøen. All vitenskap tilsier at du er mer svekket og i mindre stand til å kjøre båt i alkoholpåvirket tilstand, sier Gard.

Bekymret over utviklingen

Ordfører i Finnøy kommune, Gro Skartveit, er bekymret over at folk navigerer raske fritidsbåter med promille i blodet, og hun mener det har blitt et økende problem i Ryfylke.

Gro Skartveit

Gro Skartveit, ordfører i Finnøy, synes promillegrensen på sjøen er for høy.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Det er en stor utfordring. Jeg merker det på holdningene både til fastboende og på en del av feriefolket at det ikke alltid er like nøye om en drikker før en skal kjøre båt. Jeg er bekymret og jeg håper at vi klarer å sette noen tiltak og være mer bevisste på dette, for dette dreier seg i bunn og grunn mye om holdninger, sier Skartveit.

Hun krever nå økte ressurser til flere politikontroller på sjøen og har tatt initiativ til et møte med politiet for å finne ut hva en kan gjøre for å redusere alkoholbruken til sjøs.

– Det er ikke tvil om at på dette området burde politiet hatt flere ressurser. Det er høysesong på sjøen, så vi bør nok være tydelige om at vi har behov her. Jeg mener vi bør jobbe for å senke promillegrensen på sjøen. Grensen på 0,8 er for høy da det er store risikofaktorer her, sier Skartveit.

Ser lite til promille på sjøen

Men blant båtfolket er det langt fra alle som mener promillekjøring på sjøen er et stort problem.

– Jeg har ikke sett noen så langt her inne. Det hører til litt tilbake i tid når folk kjørte i snekka og hadde styrepilsen sin. Det er bra kultur blant folk på sjøen når det gjelder alkohol, mener Frode Josdal som er på sjøen med fraktefartøyet sitt nesten hver dag i Ryfylke.

Jan Skau har seilbåt i Østhusvik på Rennesøy og passer selv på å være edru når han kjører båt.

– Å ta en pils selv om en skal kjøre båt er nok ganske vanlig vil jeg tro, men jeg tenker på alle disse hurtiggående båtene som vil være en fare på sjøen og de er det ganske mange av, og det ser en jo at kan skape farlige situasjoner, sier Skau.