Tou tømmes for musikere

Stavanger kommune vil gjøre Nye Tou til et storstilt kultursenter. Men etablerte musikere får ikke være med på satsingen.

Tou Scene

Musikere må flytte ut av Tou. (Arkivfoto)

Foto: NRK

– Jeg har fått beskjed om at vi sannsynligvis må ut i november eller desember. Bygget vi holder til i skal rives, sier Arne Hovda, tidligere musiker i The Getaway People, og mannen bak flere Melodi Grand Prix-låter.

Han må snart ut av studioet sitt i de gamle lokalene til Tou Bryggeri i Stavanger.

– Det dumme er at jeg liker miljøet på Tou, men nå er det ikke lenger plass til oss som er i dette bygget, sier han.

Musikerne må ut

Musikere og kunstnere hadde brukt Tou i mange år da kommunen kjøpte anlegget for å lage kulturfabrikk. På tegnebrettet ligger atelierhus for kunstnere og øvingsfellesskap for band, men ikke alle får være med på satsingen.

– Vi er tre-fire stykker som driver studioer og musikkproduksjon, og alle må avgårde, sier Hovda.

Også Thomas Dybdahl sitt studio må vekk.

Skal lage plass til leiligheter

Nye Tou er en del av en byutviklingsplan for østre bydel. Bygningen der musikerne holder til skal jevnes med jorden for å anlegge park til et stort leilighetskompleks.

– Vi har på en måte vært med på å legitimere bydelen som musikkbydel. Vi ble glade da kommunen gikk inn og kjøpte Tou, men så viser det seg at det ikke er plass til oss og musikken, sier Arne Hovda.

Men det er ikke bare musikere som må ut. Filmproduksjonsselskapet Yellow Film har allerede flyttet fra Tou, forteller Trond Sigvaldsen.

– Tou scene hadde et navn og rykte som en kreativ liten hub, som jeg ville være en del av. Jeg var raskt på dem for å høre om det var plass til oss der, men jeg har ikke hørt noe om det, sier han.

Ingen plass å gå

– I de opprinnelige planene var det en alternativ plass til oss som mister lokalene våre på Tou, men nå har jeg fått signaler om at det blir for dyrt, forteller Hovda.

Stavanger kommune har kjøpt 12.500 kvadratmeter på Tou. Det er den forrige gårdeieren som eier bygningen som skal rives, men Hovda mener kommunen likevel har et ansvar for å bevare miljøet.

– Det er masse tomme lokaler, men de kan visst ikke opprustes, sier musikeren.

– Vil prøve å kompensere

Rolf Norås, kultursjef i Stavanger kommune, sier musikkmiljøene er en viktig ressurs og inspirasjonskilde for det totale miljøet på Tou.

Men han kan ikke svare på om det finnes lokaler til Hovdam siden bygningsmassen er i så dårlig stand.

– Noen bygg rives, men når musikerne må flytte ut står ikke våre lokaler klare. Det er ikke en god løsning med for mange midlertidige løsninger, da driver man i lite egnede lokaler. Derfor er det bedre å vente til lokalene settes i stand, sier han.

– Kan man komme i en situasjon hvor Tou tømmes og man bare går og venter?

– Det er fare for at det blir et vakuum, men det er en situasjon vi vil prøve å kompensere for på best mulig måte, sier kultursjefen.