Toska: - Thendrup var ikke med

Thomas Thendrup var ikke med på Nokas-ranet. Det innrømmet David Toska i et avhør 1.august. Han gjentok det i lagmannsretten onsdag.

David Toska
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Leder av ranslaget, David Toska, vitner onsdag formiddag i ankesaken mot Thomas Thendrup som nå pågår i Gulating lagmannsrett. I følge Toska har det vært et dilemma for han å ikke si at Thendrup er uskyldig.

Toska følte at han hadde ansvaret for at laget ble pågrepet etter ranet. Han har tidligere sagt at det er uskyldige som er dømt i Nokas-saken.

I et avhør 1.august i år sa Toska at Thomas Thendrup ikke var med på ranslaget. Dette gjentok han i retten i formiddag. I avhøret ble Toska spurt om alibi for Thendrup. Det kunne han ikke gi.

Hvorfor frikjenner Toska Thendrup nå?

Thomas Thendrup har hele tiden nektet for at han var med, og kjemper nå for å bli frikjent.

Ukjent raner

Toska sto fast ved at det var 11 personer med i ranslaget på Domkirkeplassen. Men han vil ikke si hvem den siste er, når Thendrup ikke var med.

- Jeg skal sitte 21 år i fengsel, og det kan være tøft i fengsel, sa Toska som begrunnelse for at han ikke ville si hvem den siste personen i ranslaget er.

David Toska i ankesaken mot Thomas Thendrup

David Toska i ankesaken mot Thomas Thendrup.

Foto: Per Thime / NRK

Thendrups forsvarer Ellen Holager Andenæs mente det var rart at Toska ikke kunne si mer om hvem som var med i ranslaget.

Ranspengene

Toska kom også inn på ransbeløpet i vitneforklaringen. Han hevdet det er oppstått en myte om pengene. Det meste er fordelt, men det gjenstår noe. Selv hadde han rotet vekk 4,3 millioner kroner.

Dan Pettersen som vitnet tirsdag, var svært bitter over at han hadde fått 11 års fengsel, mens blant annet Thomas Oscar Ingebrigtsen bare fikk seks måneder for ranet. Toska sa onsdag at Pettersen var Ingebrigtsens løpegutt. Det var ikke noe Pettersen gjorde som ikke Ingebrigtsen var med på.

Aktor Rune Høgberg prøvde å få Toska til å¨røpe hvem den siste raneren var, men Toska ville ikke svare.

Dommer Ove Midttun oppsummerte vitneforklaringen til Toska med å si at han hadde bidratt med å fortelle at Thendrup ikke var med. Men ellers sa han ikke mer enn nødvendig, og at han gjorde dette for å redde sitt eget skinn.