NRK Meny
Normal

Toska-informant arrestert

David Toska røpet i formiddag navnet på vekteren som skal ha gitt ham innside-informasjon om Nokas. Kort tid etterpå ble vekteren arrestert.

26-åringen ble i 11-tiden i dag arrestert og siktet for medvirkning til grovt ran.

Det bekrefter politiinspektør Ernst K. Rossebø.

Vekteren ble samtidig suspendert fra sin stilling i vaktselskapet G4 Securior (tdligere Falck).

Vekteren blir avhørt i ettermiddag og advokat Anne Kroken er oppnevnt som mannens forsvarer.

Onsdag i forrige uke bekreftet David Toska at han hadde en kilde som ga ham innside-informasjon om Nokas. Da nektet han å navngi denne informanten.

I dag forandret Toska mening og oppga navnet på mannen

Ombestemte seg i natt

 - Jeg hadde ikke tenkt å si navnet hans, men jeg ble liggende våken til klokken fire i natt og tenke på dette, sa Toska - som altså forandret mening og "blåste" denne hemmelige kilden i lagmannsretten i dag.

Denne kilden er en kamerat av medtiltalte Thomas Oscar Ingebrigtsen, og ifølge Toska var det Ingebrigtsen som satte ham i forbindelse med denne kilden.

- Han fortalte om hvordan alt fungerte.  Han kunne kopiere nøker og adgangskort som han hadde. Han visste jo veldig godt at dette skulle brukes til noe kriminelt, sa Toska.

Politiet vurderer nå om de skal arrestere denne mannen, som fram til nå bare har hatt status som vitne i Nokas-saken.

Grunnen til at David Toska nå har valgt å oppgi denne kilden, er at Toska tror vedkommende opererte som tyster for politiet.

Kjente igjen planen

- Da jeg hørte Hammersmark (visepolitimester Arne Hammersmark, red. anm.) fortelle i tingretten om hva politiet visste før ranet, kjente jeg  igjen samtaler jeg hadde hatt med denne kilden. Derfor trodde jeg han (kilden, red. anm.) hadde gitt opplysninger til politiet, sa Toska.

- Trodde? Tror du ikke det fortsatt, spurte aktor Tor Christian Carlsen.

- Jo, jeg tror det fortsatt. Jeg er overbevist om at han har spilt i begge leire, sa Toska.

David Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, antydet også en slik dobbeltrolle i forrige uke, og at politiet derfor ikke var interessert i å etterforske mannen fullt ut.

Hvis Toskas tyster-antakelser stemmer, er det andre gang han er blitt utsatt for slikt dobbelt-spill. Under det mye omtalte bank-innbruddet på Bryn i Oslo, fikk Toska opplysninger fra en mann som viste seg å være politi-informant. I den saken ble Toska frifunnet i første rettsrunde fordi innbruddet kan ha blitt fremprovosert av politiets informant.

- Fikk info fra Ingebrigtsen

David Toska fortalte også i retten i dag at Thomas Oscar Ingebrigtsen hadde en langt mer omfattende rolle i Nokas-planleggingen enn det Sandnes-mannen selv har forklart.

- Det var veldig selektivt det han fortalte. Han utelot i hvert fall et ti-talls møter, sa Toska.

Nokas- hovedmannen hevder at Ingebrigtsen var den første som informerte ham om mulige ransmål i Stavanger-distriktet - uten at denne informasjonen kom til nytte.

- Det var veldig difust og stemte sjelden. Jeg føler at han bare fant det på for å være interessant, sa Toska.

Samtidig var det altså Ingebrigtsen som var bindeleddet mellom Toska og det som ble hovedkilden. Og ifølge Toska var Thomas Oscar Ingebrigtsen tilstede på samtlige møter mellom Toska og informanten.

- Ville ha mer

David Toska bekreftet også Dan Pettersens forklaring om at Pettersen og Ingebrigtsen fikk beskjed om å ta tilsammen 2,5 millioner kroner av ransutbyttet. Det er deler av disse pengene som ifølge Pettersen ble gravd ned i Melsheia utenfor Sandnes.

Thomas Oscar Ingebrigtsen hevdet i retten at han takket nei til å motta sin del av ransutbyttet, men ifølge Toska Ingebrigtsen tvert imot mer penger.

I tillegg til disse 2,5 millioner kronene, foreslo også Toska at Ingebrigtsen og Pettersen skulle gi informanten 500.000 kroner.