NRK Meny
Normal

Slik steller du det tørre gresset

Juni er ikke helt slutt enda, men alt tyder på at den vil gå inn på en 5–6. plass over de tørreste juniene i Rogaland de siste 120 årene.

Atle Revheim Hansen

Atle Revheim Hansen passer på å klippe gresset ofte når det er tørke. Jo kortere jo bedre mener han.

Foto: Øystein Ottedal / NRK

Atle Revheim Hansen

Atle Revheim Hansen er banekonsulent på Bærheim golfbane i Sandnes, og kan mye om gress.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Brunsvidd og tørt gress er slett ikke noe vanlig syn i Rogaland, og de to siste månedene har vært usedvanlig tørre.

Atle Revheim Hansen er banekonsulent på Bærheim golfbane i Sandnes og har jobbet med gress siden 1983, og har aldri opplevd maken til tørke.

– Vi har hatt tørke før, men aldri slik som dette. Selv om jeg har jobbet med golf i 31 år, har jeg aldri vært i nærheten av å se noe liknende som dette før, sier Hansen til nrk.no.

Tørrest i Lysebotn

Stein Kristiansen er førstekonsulent ved klimaavdelingen til Meteorologisk institutt. I statistikken sin kan han se at de fleste steder i Rogaland vil komme inn blant topp ti over de tørreste junimånedene de siste 120 årene.

Tørrest er Lysebotn som bare har fått 10.4 mm nedbør, det er bare ni prosent av normalnedbøren for juni.

– I Lysebotn er det en av de tre-fire tørreste som har vært siden 1895. Totalt sett vil nok Rogaland ende som den femte, sjette eller syvende tørreste, så lenge vi har hatt målinger i hvert fall, sier Kristiansen.

Saken fotsetter under bildet.

Tørke

De fleste jordene i Bjerkreim er brunsvidd etter lang tids tørke.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Unngå brunsvidd plen

Også mai og slutten av april var tørr i Rogaland, og nå opplever mange hageeiere at det ikke gror som normalt og at brune tørre flekker begynner å titte frem i gressplenen. Da har man sluppet det for langt, sier Hansen som vet mer om gress enn de fleste.

– Da er det for seint. Det gjelder å drive preventivt, men når du har fått brune flekker i plenen, så frastøter det vann, sier Hansen.

Ikke før det har regnet i flere uker kan plenen reddes for det han kaller hydroforbi.

Til daglig steller han pent med hvert gresstrå på den 18. hulls golfbanen på Bærheim i Sandnes, men hjemme i hagen må han nøye seg ett hull.

Slik redder du plenen din

tørt gress

Atle Revheim Hansen forteller at tørketiden har vært bra for golfbanen hans, men han forstår at det ikke er like kjekt for bøndene i området.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Til tross for den tørre junimåneden er greenen grønn og fin. Han røper at hemmeligheten er å følge nøye med, og være føre var.

– Når det har gått en uke og to uten naturlig vann er det viktig å passe på at plenen er fuktig, sier Hansen.

Han mener det er viktig å se etter om plantene slipper fra seg dogg.

– Man kan se om det er felter i hagen som ikke gir fra seg dogg om morgenen, da har den planten ikke gitt fra seg det vannet som gjør at de svetter fordi de lever. Dette er et tydelig tegn på at man bør gjøre noe, sier gresseksperten.

– Hva med gjødsling når det er så tørt?

– Det er lurt å holde seg borte fra alt som heter kjemisk gjødsel, for det inneholder mye salt, noe som tiltrekker seg fuktighet, og da trekker man ut resten av fuktigheten i plenen, sier Hansen.

Hans beste råd er å klippe plenen så langt ned som mulig. Det gjør det lettere for plenen å holde på fuktigheten. Det kan også være lurt å holde plenen kort.

– Klipp plenen så ofte du orker, det er god trim også det, sier gresseksperten.

Flere nyheter fra Rogaland