Dronninga av NRK Rogaland slutter

Toril Våland har pryda tusenvis av TV-skjermer i Rogaland gjennom flere tiår. Her kan du bli med på den siste TV-sendinga hennes.

Bli med bak kameraet på Toril Våland si siste sending i NRK-Rogaland.

Videojournalist Anders Fehn blei med bak kamera på Torils siste TV-sending for NRK Rogaland tirsdag 14. juni 2016.

– Med et spark i rumpen forsvant jeg ut av NRK-dørene, sier NRK-reporter Toril Våland.

Hun forteller om sine første uker i NRK Rogaland i 1974. Hennes skarpe tunge ble for mye for tidligere distriktsredaktør, Ottar Odland, men hun kjempet seg tilbake. Fire år senere fikk hun et vikariat i NRK Rogaland, og i 1979 fikk hun fast jobb på Ullandhaug. Og nå, nesten 40 år senere, har hun hatt sin siste arbeidsdag.

– Det jeg tenker mest på i dag er alt det jeg ikke fikk gjort, sier hun.

Toril Våland

Toril Våland hadde sin siste dag i NRK Rogaland i dag.

Foto: NRK

Den gode historien

Hun har jobbet i NRK Rogaland gjennom 70-, 80-, 90- og deler av 2000-tallet. Til tross for at teknologien har utviklet seg enormt, mener hun at journalistikken fremdeles handler om det samme.

– Den gode historien er kongen uansett. Men teknologien kan forandre måten historien blir fortalt på. Min hjertesak er at vi ikke må glemme den gode historien. Folk ønsker seg bilder fra hverdagslivet, sier hun.

– Hele Rogaland har på en måte fulgt med på jobben din de siste 40-årene. Hvordan har det vært?

– Jeg tror ikke jeg egentlig har skjønt det. Jeg har bare skjønt at jeg har vært i kommunikasjon med et publikum. Men jeg har ikke skjønt at de på en måte har sett meg. Merkelig nok. Jeg tror jeg har følt at jeg har gått under radaren og at det er NRK jeg har representert, sier hun.

Champagnebobler i blodet

– Du har alltid vært like engasjert. Hvordan har du klart det?

– Det har jeg tenkt på flere ganger. Jeg tror det er en nådegave. Jeg er forferdelig nysgjerrig, det er det ene. Og så tror jeg at jeg er født med champagnebobler i blodet. Det er ett eller annet som gjør at jeg hver morgen lurer på hvordan dagen i dag blir.

Nå er hun klar for det hun kaller arbeidsfri.

Blanding av kjærlighet og sorg

Redaksjonssjef Lars Navestad i NRK Rogaland satt torsdag ord på hvor mye Toril Våland har betydd for hele Rogaland. I dag holdt han tale, på hennes siste arbeidsdag:

Det blir merkelig for oss med en redaksjon uten deg. Men det blir minst like rart for lytterne og seerne. Det er mange som har et nært forhold til deg der ute.

Etter den siste sendingen din tirsdag la jeg ut en FB-oppdatering der jeg tagget deg. Det er det nærmeste jeg noensinne vil komme at statusoppdateringene mine går viralt. Masse mennesker som liker og kommenterer, med en blanding av kjærlighet og sorg. Masse folk som jeg ikke kjenner. Og jeg tror det er ganske mange av dem du ikke kjenner personlig heller.

Men DE synes de kjenner deg. Og det er ikke så rart, for det er ikke mange rogalendinger som har vært SÅ ofte hjemme i stuene til folk som du har vært.

De synes du er en dyktig journalist og programleder. Og så synes de selvsagt at du holder deg uforskammet godt, at du er flott og pen. På en dag som dette må det vel være lov å si at de har helt rett.

Tilbakeblikk på karrieren

Googler du Toril Våland, finner du raskt basisinformasjonen: Hun ble født i Stavanger i 1947, og er utdanna cand. philol ved Universitetet i Oslo. Hun har jobbet med teateranmeldelser for Arbeiderbladet, og også vært lektor i videregående skole.

Toril Våland har vore på TV-skjermar i Rogaland i 30 år. Her er eit tilbakeblikk på karriera.

VIDEO: Tilbakeblikk på Toril Vålands karriere, og hilsener fra kjente og ukjente fans.

De fleste kjenner Toril Våland best fra skjermen, både som reporter og programleder. Flere av innslagene hennes fiines i nettserien Rogaland retro.

Sjå innslaget frå 1993 – då siste skrik var fargerike blusar, bukser med sleng og «flower power».

RETRO 1: – Stavanger er Norges Paris, fastslo Toril Våland i april 1993.

Året etter at unge Våland begynte i NRK, fikk Rogaland sin første faste fotograf, og leveransene til Dagsrevyen og Norge Rundt tok til. I 1986 begynte ukentlige prøvesendinger på TV. De daglige TV-sendingene var i gang først i 1996.

Sjå innslaget frå 1993 - då NRK-reporter Toril Våland ville finna ut kven kvinna bak filmprisen Amanda eigentleg var. Svein Landa, som hugsa Amanda, kunne forsikra om at ho aldri selde kroppen sin.

RETRO 2: Hvem var Amanda i Haugesund?, spurte Toril Våland – også det i 1993.

Les mer om NRK Rogaland: Redaksjonelt regnskap for 2015 | Stig Roar blei årets hit i 2015 | Nesten 800.000 så Bjørn som skulle på pub | Veteranen John Skien gir seg i NRK