Hopp til innhold

– Vi vet ikke helt hva vi skal tenke og gjøre

Forfatteren Tore Renberg ble sittende på tuben i London under terrorangrepet i går. Han mener vi må stå opp mot terroren, men synes det er litt vanskelig å vite hvordan i dag.

Tore Renberg i London

Tore Renberg satt på tuben etter Depeche Mode-konsert da terroristene slo til lørdag kveld.

Foto: privat

– Vi var på tuben i sentrum av London, så stanset toget på Liverpool street station. VI fikk beskjed om at toget hadde fått rødt lys, og at politiet stod på neste stasjon, sier Renberg.

– Vi ser at folk begynner å kikke litt rundt seg, sjekke med blikket, og spørre hverandre. Du kjenner jo med en gang at dette kan være av det forferdelige som skjer i vår del av verden for tiden. Folk begynte jo fort å snakke om incident, attack, fortsetter han.

Måtte finne alternativ vei hjem

– Hva skjedde med dere?

– Vi visste lite og ingenting, men etter hvert ble vi bedt om å finne en alternativ rute hjem, fordi toget kom til å bli stående lenge. Det oppstod ikke panikk, men en stille og kontrollert stemning, hvor alle gikk ut av vognene og ut på perrongene, gjennom gangene og trappene og prøvde å finne en annen vei hjem.

– Men vi visste jo ikke hva som lå foran oss på neste perrong, neste gatehjørne. Dette var klokka 11 en lørdag kveld i London.

– VI holdt oss i undergrunnen, og var ikke oppe på gatene. Vi spurte hverandre hva som var styggest å gjøre hvor det var tryggest, men det var jo ikke noe svar annet enn at det vet vi ikke, sier Renberg.

Stille i London nå

– Hvordan er stemningen i London i dag?

– Vi har hatt en stille morgen, det ser rolig ut i gatene, og folk ser på TV hva Theresa May og andre sier om dette. Vi vet ikke helt hva vi skal tenke og gjøre.
Men vi må jo på en eller annen måte møte dette her. VI må gå ut, må være sammen og møte det, men det kan jo følges nokså komplisert.

– Blir det turistaktiviteter i dag?

– Nei, det føles ikke som det er i dag vi skal gå og se Tower Bridge og Buckingham Palace, selv om jeg misliker sterkt å si dette. For jeg mener jo at vi skal stå opp mot dette, vi skal stå opp til dagen vår og gå ut å være de menneskene vi er, som kjemper for vår frihet, men i dag er vi litt stille, ja, sier Renberg.

Flere nyheter fra Rogaland