Tore Renberg debuterer som regissør

Det handler om oljebyens skyggeside når Tore Renberg i april debuterer som teaterregissør med «Femti flotte år med Frode Kommedal».

Tore Renberg som regissør

Se og hør Tore Renberg fortelle om sitt stykke «Femti flotte år med Frode Kommedal» på Rogaland Teater. Helt til venstre hovedrolleinnehaver Espen Hana og Marianne Holter.

– Sorry! Jeg var helt sikker på at jeg begynte på onsdag, så jeg lå og sov, sier skuespiller Espen Hana i det han haster inn døra.

Hana har kommet for seint til en spesiell leseprøve på Rogaland Teater. Spesiell fordi Tore Renberg for første gang skal være regissør. Hana har tydeligvis levd seg inn i rollen allerede, for han spiller en ustrukturert frifant av en fyr ved navn Geggi.

– «Skyggeside» er vel et ord som det går an å bruke, men jeg er ikke sikker om det er dekkende, for det er ikke bare skygge her, det er også masse solstråler.

– Jeg kaller det komisk drama, sier Renberg.

Ble inspirert i fengsel

I april er det premiere på «Femti flotte år med Frode Kommedal», et stykke han ble inspirert til å skrive etter et besøk på Åna kretsfengsel. Det handler om mennesker i de mer skyggefulle avkrokene i rike Stavanger, slik at han også har gjort i sine to siste bøker.

Geggi holder til i Pedersgata i Stavanger – gata Hana vokste opp i. Skuespilleren har samarbeidet med Renberg om stykket.

– Jeg har ikke vært med på selve skriveprosessen, men jeg har foret Tore med bakgrunn om Pedersgata, og det å leve litt i grenselandet der. Jeg har jo vært ute noen vinternetter i mitt liv, og kjenner mye fra miljøet der nede. Og så er det allmenngyldige ting, for det er nok en Geggi i alle byer, sier han.

I andre roller finner du Marianne Holter, Gretelill Tangen, Marco Kanic og Ingrid Rusten. Janove Ottesen har komponert musikken.

Ingen Bergmann

Renberg har skrevet barneteater, dramatisert Gift av Kielland, og skrevet Kaizers-musikal, men dette er regidebuten, og dessuten første gang han skriver teater uten at han har blitt bedt om det.

– Jeg er veldig ydmyk for jeg har ingen instruktørutdannelse – ikke det at jeg tror at jeg er Ingmar Bergman, men dette kan jo bli spennende for oss alle, sier Renberg.