Hopp til innhold

Har drevet bistandsarbeid i 20 år – Nå tør de ikke dra

Annenhver uke i 20 år har THK-stiftelsen fra Karmøy sendt brukte klær med lastebil til Ukraina. Nå har de satt lasten på vent.

Ambulanse til Ukraina

Vidar Akselsen og Sveinung Birkeland i THK-stiftelsen. Bildet ble tatt da de kjørte ambulanse nummer 20 til Ukraina tidligere i år. (Arkivfoto).

Foto: Magnus Stokka

– Vi har ikke lyst til å sende ned folk til en så anspent situasjon. Vi kan rett og slett ikke reise nå, sier daglig leder i THK-stiftelsen, Vidar Akselsen.

Annenhver uke kjører en trailer med brukte klær og diverse utstyr fra Haugalandet til Ukraina.

Hjelpesendingene fra den kristne THK-stiftelsen har foregått i 20 år – og i tillegg til klær, sender stiftelsen også av gårde brukte ambulanser til landet.

Denne uka var planen at en ny, full trailer skulle sette kursen for Ukraina, men på grunn av den spente situasjonen i landet er turen avlyst.

– Jeg har mange gode venner i Ukraina og jeg vet at de sliter. Disse personene har demonstrert og bygd barrikader i sitt eget land. Det er forferdelig å se hvordan det har blitt i det landet du har vært så mye i, sier Akselsen.

UD fraråder å dra

Vladimir Putin sammen med Barack Obama og Angela Merkel under G20-møtet

To av verdens mektigste statsledere, USAs Barack Obama, og Tysklands Angela Merkel, har sagt klart ifra om hva de synes om Vladimir Putins handlinger.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Uroen i det europeiske landet i øst har rystet en hel verden. Statsledere i flere land uttrykker sin misnøye over den anspente situasjonen mellom Ukraina og Russland.

Både USAs president Barack Obama, og Tysklands øverste statshode, Angela Merkel har kritisert den russiske presidenten. Uroen i Ukraina har også ført til at Utenriksdepartementet (UD) har frarådet nordmenn i å besøke landet.

Selv har Akselsen besøkt Ukraina utallige ganger. Forrige tur til Ukraina gjennomførte han for kun en måned siden, og han er enig med UD: Det er uforsvarlig å dra til Ukraina nå.

– Nå har vi utsatt alle turer til landet. Likevel stopper vi ikke å ta imot klær, dette vil komme fram før eller siden, sier han.

THK-stiftelsen kjører også hjelpesendinger til Estland og Romania, men 95 prosent av det som kommer inn havner i Ukraina. Slik har det vært helt siden atomulykken i Tsjernobyl i 1986.

Avlyser skoletur

– Planen var også at vi skulle ned på en skoletur i april. Denne har vi nå sett oss nødt til å kansellere, sier Akselsen.

Les også:

Han ønsker hverken å sette medlemmer av THK-Stiftelsen eller skoleelever i fare.

– Vi får se om vi kan dra på skoletur når forholdene har stabilisert seg. Akkurat nå er det vanskelig å ta med ungdommer til et så ustabilt land. Vi ønsker ikke at foreldrene skal sitte hjemme og være bekymret, sier han.

Russisk millitære utenfor marienbasen i Sevastopol

Russiske soldater og ukrainske ansatte har tatt oppstilling utenfor en ukrainsk militær forlegning i landsbyen Perevalnoy utenfor Sevastopol.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Snakker med kolleger i Ukraina

Akselsen og resten av stiftelsen driver hjelpearbeid i seks byer i Ukraina. Det største arbeidet foregår i byen Korosten, som ligger 15 mil vest for Ukrainas hovedstad Kiev.

Noen ukrainere og russere mener situasjonen i Ukraina kan føre til en ny verdenskrig. Noe også hovedstaden Kiev bærer preges av, forteller Akselsen.

– Jeg snakker daglig med kollegene i Ukraina. Da fikk jeg også vite at en av våre medarbeidere hadde vært i Kiev for å demonstrere og bygge barrikader. Han sa ingenting på forhånd, det var egentlig like greit, sier Akselsen, som er lettet over at kompanjongen kom uskadet fra opptøyene.

Les også:

Akselsen synes det er fryktelig synd at THK-stiftelsen ikke får dratt ned til Ukraina med lastebillasset denne uka. Nå er all bistand mer nødvendig enn noen gang.

– Behovet for hjelp vil bli større for hver dag som går, sier Akselsen.