Hopp til innhold

For seks måneder siden fikk Svein Magne hjertestans. I dag trener han hver dag

JØRPELAND (NRK): Selv etter en dramatisk hjertestans, løper Svein Magne Løvås (48) tur-retur Preikestolen på under 50 minutter. – Feil å tro at hjertepasienter ikke kan trene, sier spesialist.

LIDENSKAP: Svein Magne Løvås har viet livet sitt til trening.

LIDENSKAP FOR TRENING: Svein Magne Løvås har viet livet sitt til trening. Etter at han opplevde en hjertestans, mener han treningen gjorde ham frisk.

Foto: PRIVAT

– Jeg får høre at folk påstår jeg er gal i hodet. «Se, der er han som fikk hjertestans, nå er han ute og løper igjen». Men trening var det som gjorde meg frisk, forteller Løvås.

For et halvt år siden fikk den topptrente 48-åringen livet snudd på hodet. Løvås fikk hjertestans, men kona Renate Eie reddet livet hans.

– Jeg kjenner fremdeles på den ekle følelsen når jeg legger meg. Plutselig våkner jeg aldri igjen. Jeg kjente jo ingenting da hjertet stoppet. Jeg sovnet rett og slett bare inn, forteller Løvås til NRK.

Det var avisa Strandbuen som fortalte historien hans først.

LAR ALDRI VÆRET STYRE: På en "dårlig" dag kan Svein Magne Løvås til nøds løpe på tredemølla inne.

VÆRET STYRER IKKE: Det er ytterst sjeldent Svein Magne Løvås til nøds løper på tredemølla inne.

Foto: CAROLINE JENSEN DAHLE / NRK

Tross den dramatiske opplevelsen, stopper ikke det lidenskapen for trening. Løvås trener hver dag og løper lett Preikestolen tur-retur på 48 minutter. Det er vanlig å beregne 4-5 timer på denne turen, når man går.

Oppfordrer til trening

Hjertespesialist Vegard Tuseth forklarer at konsekvensene av hjertestans varierer og for Løvås kunne det gått mye verre.

HJERTESPESIALIST: Vegard Tuseth jobber som hjertespesialist ved Aleris Bergen.

Vegard Tuseth jobber som hjertespesialist ved Aleris Bergen.

Foto: ALERIS

– Den verste konsekvensen er at pasienten dør. Men også hjerneskade er et utfall. Du kan bli hjernedød, invalid eller skadefri. I prinsippet kan man komme tilbake i form som om at ingenting har skjedd, men dette avhenger av pasientens utgangspunkt og fysiske form, forteller Tuseth.

Om trening i kjølvannet av en slik opplevelse er skadelig eller ei, er det delte meninger om. Hjertespesialist Egil Vaage ved Stavanger hjertesenter fremsnakker fysisk aktivitet etter en slik hendelse.

– Det viser seg ved hjertetilfeller at jo bedre fysisk utgangspunkt, jo større sjans er det for både overlevelse og god rehabilitering, forklarer Vaage.

IKKE VÆR REDD: Egil Vaage ved Stavanger hjertesenter er positiv til fysisk trening etter en hjertestans.

Egil Vaage ved Stavanger hjertesenter er positiv til fysisk trening etter hjertestans.

Foto: PRIVAT

Men trening er ikke alltid like enkelt i etterkant av en slik opplevelse.

– Veldig mange får en naturlig reaksjon som er redsel etter en hjertestans. De blir redd for å røyne hjertet hardt og blir engstelig for å anstrenge seg. Men det er her de tar feil. De skal jo komme i gang med trening, forklarer han.

Klarte å redde ektemannen

Løvås kan ikke presse seg så hardt at han kan delta i konkurranser. Han går også på store mengder medisiner.

Likevel er treningen et holdepunkt i livet hans. Men kona Renate Eie opplever at mange ikke forstår ektemannens enorme lidenskap for trening.

– Det er flere som har sagt «der ser du, han skulle ikke presset seg så hardt». Mange mener det er den harde treningen som var utslagsgiveren for at hjertet stoppet. Men hadde det ikke vært for at han var så godt trent, så er det ikke sikkert jeg hadde klart å redde han, forteller Eie.

SØTTENDE: Renate Eie forsvarer Svein Magne Løvås når hun får direkte kommentarer på hans aktive livsstil.

STØTTENDE: Renate Eie forsvarer mannen når hun får direkte kommentarer på hans aktive livsstil.

Foto: PRIVAT

Hun våknet på natten av en rar lyd fra andre siden av senga. Det viste seg å være mannen hennes som opplevde hjertestans. Eie dro han ut av sengen, ringte 113 og utførte hjerte- og lungeredning helt til ambulansen kom.

– Verre å ikke bevege seg

Fysioterapeut Eirik Elnan Garnvik understreker at det i de aller fleste tilfeller ikke er helseskadelig å trene etter en hjertestans.

– Det er for de fleste mer farlig å ikke være fysisk aktiv etter en slik hendelse. Generelt sett er det lavere forekomst av hjertestans hos personer som er godt trente sammenlignet med personer som ikke trener i det hele tatt, sier Garnvik.

TREN MER: Fysioterapeut Eirik Elnan Garnvik ved Stavanger idrettsklinikk fremmer trening både før og etter hjertestans.

Fysioterapeut Eirik Elnan Garnvik ved Stavanger idrettsklinikk.

Foto: PRIVAT

Han mener det viktigste er å starte med å ufarliggjøre trening. Han har en klar anbefaling:

– Trening og fysisk aktivitet er godt dokumentert i behandling av hjerte og karsykdommer. Vi vil også anbefale dette som forebyggende tiltak, påpeker Garnvik.