Laber interesse for topplaget i Sandnes

Selv om Sandnes Ulf kjemper om opprykk, møtte under 1.000 tilskuere i byen med nærmere 70.000 innbyggere i sist hjemmekamp.

Supportere Sandnes stadion

På onsdag opplevde 990 tilskuere Sandnes Ulfs 1-0-seier mot Nybergsund. Men de 990 hadde det ikke trangt.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

På søndag er det toppkamp i 1. divisjon i Sandnes. Da kommer serieleder Ranheim på besøk.

Men interessen blant folk flest i Sandnes er laber, uten at noen vet hvorfor. Mot Nybergsund på onsdag møtte rett i underkant av 1000 tilskuere opp - til tross for at laget ligger på andreplass og på opprykksplass til eliteserien.

– Flere burde dra på kampene, for de har jo blitt utrolig flinke etterhvert. Kampene er kjempespennende, sier Kristine Egeland Bø som forsikrer om at hun er stolt av å være fra Sandnes hvor Sandnes Ulf er byens flaggskip.

Labert i hele divisjonen

Likevel er ikke Sandnes Ulf alene til å oppleve sviktende tilskueroppslutning i Norge. Tomme tribuner har satt sitt preg på 1. divisjon, og i Bergen opplever Løv-Ham det som en kamp å få over 100 tilskuere i hver kamp.

Søndagens motstander og serieleder i 1. divisjon, Ranheim, er det tredje minst populære laget i divisjonen. Klubben har et snitt på rundt 450 tilskuere.

Foreløpig har Sandefjord årets publikumsrekord med 3.500 tilskuere.

Tilskuersnitt 1. divisjon 2011

Lag

Snitt

+/-

Sandefjord

2637

 -1458

Bodø/Glimt

2498

-303

HamKam

2102

-414

Bryne

1826

+233

Kongsvinger

1379

-558

Hønefoss

1355

-492

Hødd

1254

+409

Asker

1141

 

Sandnes Ulf

1104

+16

Mjøndalen

962

-48

Alta

642

-22

Randaberg

552

 

Strømmen

516

-6

Ranheim

459

-56

Nybergsund Trysil

416

-24

Løv-Ham

167

-240

Skylder på bydelsidentitet

Folksomt på Sandnes stadion

Ironisk nok var det mer stemning da Sandnes Ulf spilte i 2. divisjon i 2009, enn i de to siste sesongene Sandnes Ulf har hatt i 1. divisjon.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

NRK traff flere Sandnes Ulf-supportere i byens gågate, Langgata, for å finne ut hvorfor klubben ikke har et høyere tilskuersnitt enn 1100 til nå i år.

– Det er vel noe vi lurer ganske mye på, sier Høyre-politiker i Sandnes, Tor Magne Seland.

– Men det henger nok sammen med at de på Hana, holder med Hana, mens på Lura holder de med Lura. Så vi har ikke helt fått til det med byidentiteten, og at Sandnes Ulf skal være et lag for hele byen, tror han.

Varierende engasjement

Han forteller at næringslivet i byen forsøker å støtte opp om byens beste lag, men at det er verre med den jevne Sandnes-gauken.

– Folk i Sandnes må kjenne sin besøkelsestid. Jeg er glad i Sandnes Ulf, for jeg har fulgt dem i mange år. Fra da jeg gikk og samlet tomflasker bak tribunen for å få råd til godteri, og ikke var så interessert i fotball. Til nå hvor det rett og slett bare er kjekt fordi de spiller god fotball, forteller Seland.

Video 1. divisjon sammendrag: Sandnes Ulf-Nybergsund

Se sammendrag fra Sandnes Ulfs forrige hjemmekamp.

Ordfører i Sandnes, Norunn Østråt Koksvik, innrømmer at hun ikke er så flink selv til å møte opp på lagets kamper.

– Men jeg bør bli flinkere. Jeg har lurt på hvorfor er slik, og jeg synes det er veldig trist. Muligens har vi havnet mellom to stoler med tanke på at vi har Bryne i sør og Viking i nord, sier hun og lover at hun kommer på toppkampen mot Ranheim på søndag.

– Vi må være tålmodige

Klubben skulle ønsket at flere møtte opp på kampene, spesielt nå som de sportslige resultatene er solide. Sandnes Ulfs daglige leder tror det henger sammen med tradisjon.

– Jeg tror ikke folk er klar over at det spilles god fotball på stadion. Men det tar tid, og vi må nok være litt tålmodige i Sandnes, sier Tom Rune Espedal som ser på Ålesund som forbilde.

– Vi må skape en opplevelse på stadion, og skape en større underholdningsverdi, sier han.

Er det Viking som er grunnen til den labre Sandnes Ulf-interessen? Diskutér!