Nå tar Tønes farvel med gruvekollegene

Til tross for Spellemannspriser og albumsuksess har Tønes beholdt jobben som elektriker ved Titania-gruvene i Sokndal. Men nå er det slutt.

Til tross for Spellemannspriser og albumsuksess har Tønes beholdt jobben som elektriker ved Titania-gruvene i Sokndal. Men nå er det slutt.

VIDEO: Frank «Tønes» Tønnessen har sagt opp stillingen sin ved hjørnesteinsbedriften i Sokndal.

– Jeg angrer litt nå, men jeg får bare hoppe i det, sier Frank «Tønes» Tønnessen.

Han er på vei inn fabrikkporten til arbeidsplassen for aller siste gang. Skal gjøre noe han kan, men er nervøs likevel.

Tønes på Titania

Tønes tar av seg arbeidsuniformen for siste gang.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det var veldig ubehagelig å skrive oppsigelsen, så jeg tenkte det var hyggelig at jeg skrev noe positivt. Jeg foreslo at jeg kunne spille litt i kantina for å si takk for meg, sier han.

Sokndals store sønn har jobba som elektriker ved hjørnesteinsbedriften Titania i over 20 år. Men nå tar han skrittet helt ut og blir musiker på heltid. I oppsigelsen ga han et løfte om å holde konsert for gamlekollegene i kantina.

«Å lage musikk er jo ikke en skikkelig jobb, ifølge folket her i gruvene, og på Haua, så jeg får prøve å gjøre det til det, og oppføre meg ordentlig.»

Frank Tønnesen

Forlater ikke «Haua»

Nå er Tønes blitt rikskjendis og det er en nasjonal begivenhet at han kommer med nytt album. Sånn var det ikke da karrieren starta for snart 20 år siden. Mye har skjedd, men på Titania har han vært hele tida, før han nå klipper over strengen for godt.

– Jeg tror nok måten jeg angriper tema og situasjoner på har blitt mye preget av at jeg har bodd her. Det er en del originaler her og i bygda, og de liker jeg veldig godt. De inspirerer meg, sier Tønes.

Selv om han nå slutter helt som elektriker har han ingen planer om å flytte fra «Haua», bygda hans, Hauge i Dalane. Den holder ham på jorden, mener han.

– De flagger ikke hver gang jeg kommer akkurat. Jeg liker jo ikke så mye oppstyr, så sånn sett er det en fin plass å bo. Det er ingen overdreven positivitet som florerer her, sier han.

Grovknusaren ved Titania

«Grovknusaren» ved Titania, maskinen som virker når den vil, inspirerer Tønes.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

«Meg og gitaren»

Men å ha sagt opp jobben, førte ikke automatisk til at musikerlivet ble lettere.

– Jeg føler litt mer press nå, og vet egentlig ikke hva jeg holder på med. Så jeg må kanskje ikke tenke så mye på det, men fortsette å lage sanger og finne kjekke prosjekter, sier Tønnesen.

Men nå tok musikken for mye tid til at det var umulig å beholde elektrikerjobben.

– Jeg følte ikke at jeg hadde noe valg nå. Jeg måtte bare innse at det var meg og gitaren som skulle holde på, sier Tønes.

Høs Frank Tønnesen framføre Grovknusaren foran gamle kolleger.

VIDEO: Se Frank Tønnesen framføre Grovknusaren, sangen om en problematisk maskin på Titania som de brukte mange år på å få til å virke.

De lange lydene når isen synger

Tønes fikk to Spellemannpriser for sitt forrige album «Sån av salve». «Vindbrest», som kommer på fredag, er Tønes’ åttende album.

– Det er et lokalt ord, som betyr «de lange lydene når isen synger». Lyder som man hører fra et islagt vann om vinteren. Jeg er litt usikker på om det betyr at den blir sterkere eller svakere. Det er litt diffust, men et fint ord.

– Jeg fikk det av en kamerat på SMS for halvannet år siden. Når han kommer på et godt ord, så sender han det til meg.

Tønes - Vindbrest

Tønes sitt åttende album: «Vindbrest».

Men etter hvert var det mange som protesterte på navnet. De mente det ikke betydde nok.

– Men så fant jeg Per Dybvig som syntes det var et knalltøft ord. Da fikk jeg bekreftelsen, og så ble det det, sier Tønes.

Stavangerkunstner Per Dybvig tok nemlig på seg jobben med å tegne coveret til «Vindbrest», noe Tønes er svært godt fornøyd med.

Spent på anmeldelsene

Det har allerede fått to seksere på terningen i henholdsvis Stavanger Aftenblad og Dagsavisen. Han fikk fire av VG, ros av Vårt Land.

Frank Tønnesen

Tønes har jobba på Titania i over 20 år.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det er veldig gøy å få gode tilbakemeldinger når jeg har stresset med denne plata. Jeg prøvde veldig lenge å si at det ikke var så nøye, og at jeg ikke var så spent, men da det nærmet seg tenkte jeg at det blir spennende å se hva de skriver, sier han.

Anmelderne konkluderer med at tekstene er blitt noe mørkere, med en mer alvorlig bunn, selv om humoren fortsatt er der.

– Det er mye humor på den nye plata og. Det er alltid gøy når de tolker, og noen ganger er det helt motsatt enn jeg hadde tenkt. Noen sanger inneholder både mye alvor, og en humor jeg prøver å fortelle alvoret med, sier Tønes.

– Den er litt temamessig mørkere enn tidligere, men ikke så mørk at det ikke er lys. Det er kanskje litt renere lydbilde. En del sanger handler om savn, og det er litt dårlig samvittighet å spore.

Det var ikke noe mål at temaet på plata skulle være mørkt, men sånn er det i livet. Det er ikke alltid tjo og hei, og det er kanskje greit at det kommer ei plate av og til som ikke er det, fra min side også. Det kommer nok til å gå litt i bølgedaler.

Frank Tønnesen

Har sluppet flere inn i studio

– Var det ei lett plate å lage?

– Noen sanger er lette å skrive, men det er ikke lett å lage elleve sanger man er fornøyd med. Det er ikke lett, men noe jeg liker veldig godt. Når jeg får en idé prøver jeg bare å henge meg på den og finne ut om den er god nok til en sang, sier han.

– De siste platene henger mer sammen. Litt mer gjennomtenkt, og jevnere på et vis. Musikalsk og tekstmessig.

Frank 'Tønes' Tønnesen har ikkje vanskar med å leita fram eit passande ord for dei gode kritikkane han har fått for albumet 'Sån av Salve'.

ARKIVVIDEO (09.10.2012): Tønes sitt forrige album «Sån av Salve» ble hyllet av kritikerne.

Og han får stadig nye ideer. Noen ganger dukker de opp som perler på en snor, mens andre ganger må det hard jobbing til.

– På en måte er jeg alltid på jobb. Jeg må prøve å skru meg av litt, slik at jeg kan skru meg på igjen, så det ikke blir noe jevnt jag etter sanger og ideer. Jeg tror ikke det er helt bra, sier han.

Han mener at han denne gangen har vært flinkere til å bruke gode folk rundt seg i produksjonen, for å skape et enda bedre musikalsk uttrykk.

– Jeg har sluppet andre mer til nå, på de siste platene, og stolt mer på andre folk. Det er veldig behagelig å gjøre det, så det ikke blir så ensomt, og jeg ikke er så sta, sier Tønes.

Turné fra Mandal til Alta

Til helgen starter han vårens turné i Egersund. En turné som tar ham fra Mandal i sør til Alta i nord, og gjør at blant annet publikum i Nord-Norge blir bedre kjent med det som flere kaller for en av landets beste låtskrivere og tekstforfattere.

– Bookingmannen min har stilt i stand et sirkus uten like, så vil skal rundt over alt. Jeg starter i Rogaland, og på Haua i kjente omgivelser, og så skal jeg til nesten hele landet, og ganske mye til Nord-Norge.

– Der har vi ikke vært før, så det blir litt som å starte på nytt. På dypt vann, sier han.

Frank Tønnessen gjør seg klar til sitt endelige gjennombrudd som musiker.

ARKIVVIDEO (05.10.2012): Etter å ha blitt kalt musikernes musiker i mange år, får nå Frank «Tønes» Tønnesen muligheten til sitt endelige gjennombrudd i Oslo.

Flere nyheter fra Rogaland