Tønes hedres i Alf Prøysens navn

Årets vinner av Prøysenprisen er Frank «Tønes» Tønnesen. – På trygg Prøysen-grunn, skriver juryen.

 Frank Tønes Tønnesen

Prisvinneren av Prøysenprisen visesanger Frank 'Tønes' Tønnesen spilte under utdelingen av prisen på Det norske teateret i Oslo torsdag formiddag.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Frank Tønnesen er en original visesanger som skriver om temaer og situasjoner som ikke vanligvis blir sunget om, skriver juryen for Prøysenprisen.

Prøysenprisene, eller Alf Prøysens hederspriser, er norske priser som deles ut til «meget anerkjente kunstnere innen forskjellige sjangre».

Frank «Tønes» Tønnesen og Endre Lund Eriksen

Prøysenprisvinner Frank «Tønes» Tønnesen og vinner av Teskjekjerringaprisen forfatter Endre Lund Eriksen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Det er gjerne tekstene man fester seg med hos Frank, men musikk og tekst er her uatskillelige, og hans musikalske uttrykk tillegger tekstene et bredt spekter av stemning, humoristiske undertoner og ytterligere særtrekk, heter det videre i juryens begrunnelse.

For fremragende innsats

Prisene ble opprettet til ære for dikteren Alf Prøysen i 1974, og gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i sjangre som forbindes med Prøysen. Den består av en sølvplakett, samt 25 000 kroner.

Prisen er et samarbeid mellom NRK og Sparebanken i Hedmark og Oppland. De to partene utgjorde Alf Prøysens Minnefond, som sto for utdelingen av prisene. Siden 1996 deles prisene ut av bokhandlerkjeden Libris og foreningen NOPA.

Frank 'Tønes' Tønnesen har ikkje vanskar med å leita fram eit passande ord for dei gode kritikkane han har fått for albumet 'Sån av Salve'.

VIDEO: Frank 'Tønes' Tønnesen synes ikke det er vanskelig å finne et passende ord for å beskrive de gode kritikkene han har fått for albumet 'Sån av Salve'.

– I tekstene bruker han Sokndal-dialekt og forteller humoristiske og underfundige historier, ofte om nære og hverdagslige ting. Musikalsk kan Tønes beskrives som en representant for musikk som flytter grenser, som låner jazzens lekne sjel, rockens tekstspråk og visemusikkens ro, og som kobler dette med lun humor, skriver juryen.

I juryen for prisen satt Lars Bremnes, Tonje Unstad, Mike McGurk og Hogne Moe (leder). Utdelingen ble ledet av Mari Lunnan fra NRK.

– Juryen føler seg på trygg Prøysengrunn når vi år gir Prøysenprisen til Frank Tønnesen, konstaterer de.

Prisen ble delt ut av komponist/styreleder i NOPA Ragnar Bjerkreim og direktør Morten Aas i Libris.

«Nå blir han allemannseie»

Frank Tønnesen, «Tønes», er en norsk visesanger, gitarist og låtskriver fra Sokndal. Han ga ut sitt første album, "Rett te håves", i 1996 og har gitt ut totalt syv album og fire EP-er.

Hans siste album "Sån av Salve" som kom ut i 2012 fikk glitrende kritikker fra hele landet, og Tønes blir spådd et nasjonalt gjennombrudd som artist.

Dagbladet, Aftenposten, Dagsavisen, Bergensavisen, Stavanger Aftenblad og Dagens Næringsliv var ikke snaue i sine respektive anmeldelser. Med titler som «Nå blir han allemannseie» og «Det er hans tur nå» kan det virke som Tønes har en spennende musikkhøst i vente.

Visefestivalen i Egersund

Tønes under visefestivalen i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen