Hopp til innhold

Tone lager videoer om kvinnekroppen på TikTok: Har fått millioner av visninger

Det hele begynte med at hun oppdaget hvor lite hun visste om sin egen kropp.

Kvinnemanualen på TikTok

I Kvinnemanualen på TikTok tar Ollestad opp ulike temaer rundt kvinnekroppen og har fått stor respons fra begge kjønn i alle aldersgrupper.

Foto: Skjermdump

– Jeg leste en bok om kvinners psykologi i forbindelse med seksualitet. Så fortalte jeg venninnene mine om alt jeg fant ut. Da viste det seg at verken jeg eller de visste om disse tingene fra før.

Det sier Tone Ollestad (30) fra Ålgård, som i høst startet TikTok-kontoen Kvinnemanualen. Her har hun gjennom sine videoer på en opplysende og humoristisk måte satt kvinnekroppen på dagsorden.

I løpet av tre måneder kan hun skilte med over 13000 følgere og over tre millioner visninger totalt.

Privatbilde av Tone Ollestad.

Tone Ollestad håper Kvinnemanualen bidrar til å gjøre kvinner mer bevisste på sin egen kropp.

Foto: Privat

En del av en bevissthetsbølge

Interessen for kvinnekroppen motiverte henne til å studere sexologi i Oslo. Hun studerer også journalistikk ved Oslo Met og er utdannet skuespiller.

Hun har fått bra bruk for denne læringen når hun skal formidle om kvinnekroppen til sine mange tusen seere, og er også overveldet over den positive responsen hun har fått.

– Har fått veldig mange meldinger fra venner om at dette er så viktig og samtidig fått private meldinger fra folk jeg ikke kjenner som åpner seg.

En ting hun synes er spesielt hyggelig er at det har vært en god tone i kommentarfeltene på videoene og at mange unge og voksne folk deler sine erfaringer med hverandre.

Ollestad tror at oppmerksomheten er et bevis på dette har manglet i skolen og i det offentlige rom.

– Jeg føler at Kvinnemanualen er en del av en bevissthetsbølge på kvinnehelse. For det er mer diskutert nå enn for noen år siden, sier hun.

Hun håper for øvrig at det settes enda mer søkelys på kroppen vår i hverdagen, noe som gjelder begge kjønn.

– Kvinnekroppen er jo et mysterium og tror mange er interessert i å lære hvordan kroppen vår fungerer. Samtidig har jeg til og med lyst å lære om hvordan herrekroppen fungerer. Så hadde det vært en mannemanual, hadde jeg garantert fulgt den.

Kvinnemanualen på TikTok
Foto: Skjermdump

– Bruker mye humor

Luise Salte er doktorgrad-stipendiat ved Universitetet i Stavanger og har i tre år forsket på sosiale medier. Hun har ved siden av forskningen blitt en aktiv bruker av TikTok.

– Dette er et eksempel på fordelen med sosiale media. Hvem som helst kan lage og publisere ting og dette fører jo med seg at man kan få kunnskap andre steder enn for eksempel på skolen, sier Salte.

Salte presiserer også at det på generelt grunnlag kan være en bakside ved dette og at det finnes nok av eksempler på TikTok på det.

Hun har selvsagt kikket på Kvinnemanualen og synes hun ikke det er rart at kontoen får mye oppmerksomhet.

– Det brukes mye humor og dette tror jeg er veldig viktig. At en gjør det litt gøy, selv om det er et tabutema.

Luise Salte, Phd-stipendiat ved UiS.

Luise Salte som forsker på sosiale medier er positiv til at tabutemaer blir tatt opp på TikTok, spesielt når de blir formidlet på en måte som gjør det underholdende for andre å lære.

Foto: Pål Solli Paulsen / NRK

Vil at det skal bli TV-program

Ollestad har mange planer om hva hun vil gjøre med kontoen videre og videoideene sitter løst. Samtidig er den spesifikk drøm hun har i sikte.

– Drømmen er at dette kan bli et TV-program eller kanskje en podkast. Det ville vært utrolig kjekt og jeg kjenner uansett at dette er noe jeg ønsker å fortsette å jobbe med. Så får vi se hvilke muligheter som dukker opp.