Tøff sommer for Jan

Etter en tøff sommer er ikke Jan Oseland rusfri lenger. Men han har holdt seg ute av fengsel. Nå vil han flytte ut av byen for å komme seg vekk fra rus og kriminalitet.

Jan Oseland

Jan Oseland har tatt av 30 kilo i sommer, og er ikke i så god form.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det er ikke så veldig bra. Jeg er falt tilbake til gammelt mønster. Jeg er fortsatt ute, og klarer å holde meg unna kriminalitet, men det er lite glede i hverdagen, sier Jan Oseland.

Det er snart gått fem måneder siden han slapp ut fra Åna Fengsel etter sin siste dom. Selv om han fortsatt er på frifot – er han tilbake på kjøret, og forteller om en tøff sommer.

– Det er en kjempeutfordring. Tilgangen er veldig god, sier han.

Ute etter 20 år inne

Han er dømt mer enn 30 ganger, og har sittet til sammen over 20 år i fengsel. Jan Oseland (51) drømmer om å bryte med sitt gamle liv, og komme seg på rett side av loven. I mars delte han drømmen sin i NRK-prosjektet «Drømmer for Norge».

Jan Oseland

Jan Oseland trives ikke i den kommunale boligen han bor, og vil vekk fra byen.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

I april slapp han ut, og visste det ville bli vanskelig å holde seg rusfri når han flyttet inn i huset som han deler med flere andre narkomane.

Nå håper han å kunne flytte fra byen. Helst ut på landet, langt vekk fra rusmiljøet som han har vært en del av i hele sitt voksne liv.

– Selv om jeg har aldri så lyst, så har alle noen gode og dårlige dager. Har jeg en dårlig dag er det lett å få tak i ting, men rusen gir meg ikke noe lenger. Den gir meg bare mer og mer angst, forteller Jan.

Vil flytte fra byen

– Jeg vil vekk og har store problemer med å få meg en annen leilighet enn dette rusbelastede huset jeg bor i, sier han.

Han tror et hus med hage på landet hadde gjort det enklere å holde seg rusfri.

– Jeg er overbevist om at det hadde gått bedre om jeg hadde kommet meg vekk fra Stavanger, sier Oseland.

Men han innrømmer at ikke alt nødvendigvis blir bra hvis han flytter fra byen.

– Det er ikke bare det å reise ifra det. Du må gi deg 110 prosent over, og kutte ut alt.

– Og da mener jeg ALT, sier Jan med ettertrykk.

Fengselsstraff skremmer ikke narkomane vinningskriminelle.
Sju av ti er tilbake bak murene kort tid etter løslatelse. Men få er så utholdende som 51 år gamle Jan Oseland fra Stavanger. Til sammen har han sittet 22 år i fengsel. I går slapp han ut etter å ha sonet sin 31. dom. Denne gangen er han fast bestemt på å greie å leve et liv utenfor murene.

ARKIVVIDEO (28.04.2014): 51 år gamle Jan Oseland fra Stavanger har sittet 22 år i fengsel til sammen. I april slapp han ut etter å ha sonet sin 31. dom.