NRK Meny
Normal

Tøff adventstid for rumenere

Det har vært en tøff adventstid for romene etter at de ble bortvist fra leiren sin ved Badedammen i Stavanger 1. desember.

Tøff tid for rumenere

Mustata Vasilie får ikke jobb eller bolig i Stavanger.

– Vi bodde ved badedammen, men kommunen sa at vi måtte dra derfra. det var ikke noe sted for oss.

Det forteller Mustata "Daniel" Vasilie til NRK. Han var en av 30-40 mennesker som i høst bodde ved Badedammen i Stavanger. Sammen med kona bodde han i en varebil på parkeringsplassen.

– Det blir en dag her, og en dag der. Hva kan vi gjøre? Spør han.

Frelsesarmeen tar i mot

Det finnes en plass i Stavanger som tar i mot med åpne armer. Hos frelsesarmeen er alle velkomne.

– Jeg skulle ønske at mange flere brydde seg om menneskene rundt seg. Vi er alle mennesker, og vi trenger alle og ha noen som bryr seg om oss.

Det sier Gro Westby som er daglig leder for Frelsesarmeens velferdssenter i Stavanger.

– Ser på oss som tyver og dårlige mennesker

Daniel og kona Magdalena kom til Stavanger i august, og har siden bodd i leiren ved Badedammen. De er rumenere, men ikke rom.

– Folk ser på oss som tyver og dårlige mennesker, sier Vasilie.

Han selger bladet Romfolk, og synes det er flaut at NRK skal filme det.

Hjem til jul

Ekteparet forteller at de nå har parkert varebilen hos en snill familie på Tasta. De sier at de har forsøkt å leie hybel.

– Han spurte hvor vi kom fra. Jeg sa vi kom fra Romania. Han sa at da måtte han tenke på det. Han sa han skulle ringe meg på søndag, men han ringte aldri, sier Vasilie.

De sier at alt de vil er å få en jobb og gi datteren på to og et halvt år hjemme i Romania et bedre liv og bedre muligheter enn de sjøl har hatt.

– Vi skal hjem til jul, og gleder oss til det. Jeg kan ikke vente med å se henne. Jeg gleder meg virkelig til å dra hjem, sier Vasilie.