Hopp til innhold

To overfallsvoldtekter i Stavanger

To unge kvinner er blitt utsatt for overfallsvoldtekt i Stavanger i år. Ingen av de anmeldte voldtektene har vært offentlig kjent før nå.

I midten av februar ble en ung kvinne overfalt og voldtatt utenfor Stavanger domkirke. Det skriver Stavanger Aftenblad.

– Kvinnen hadde kommet bort fra vennene sine, og lå og hvilte på en benk i nærheten av kirken. Det kom en mann bort og begynte å beføle henne. Han dro henne med seg bort mot domkirken, og skal ha voldtatt henne her, sier fungerende politistasjonssjef Kristian Johansen ved Stavanger politistasjon til NRK.

Voldtekten skal ha skjedd natt til lørdag 26. februar. Kvinnen er rundt 20 år, gjerningsmannen er oppgitt å være rundt 45 år, trolig afrikaner.

Kristian Johansen

Kristian Johansen, fungerende politistasjonssjef i Stavanger, sier politiet etterforsker to overfallsvoldtekter i Stavanger.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Han hadde dårlige tenner og er mellom 170 og 175 centimeter høy. Vi har ingen mistenkte, sier Johansen.

Politiet jobber ut fra tekniske spor i saken.

– Dette er en tid tilbake, så jeg føler meg ikke overbevist om at publikum husker noe. Men dersom noen har tips i saken, ønsker vi kontakt med dem, sier Johansen.

Han kan ikke svare på hvorfor politiet ikke har gått ut med saken tidligere.

22-åring siktet

Heller ikke den andre overfallsvoldtekten i byen i år har vært kjent før nå. Her har politiet siktet en 22-åring. Voldtekten skal ha skjedd inne på et toalett på et utestedet i sentrum 13. mai.

– Kvinnen gikk på toalettet. Når hun skulle låse døren, presset en mann seg inn. Her skal han ha voldtatt henne. Kvinnen gjorde kraftig motstand, så hun kom seg ut og fikk varslet politiet, sier Johansen til NRK.

Politiet karakteriserer saken som en overfallsvoldtekt. 22-åringen ble pågrepet kort tid etter den angivelige voldtekten. 16. mai ble han varetektsfengslet i Stavanger tingrett.

I fengslingskjennelsen kommer fremgår det at siktede er fra Gambia, og at han dagen før han skal ha begått voldtekten, fikk endelig avslag på søknad om opphold i Norge. Mannen nekter for å ha gjort noe straffbart.

Ikke-vestlig

I 2009 ble det anmeldt 23 overfallsvoldtekter og forsøk på dette i Stavanger. 17 av 18 gjerningsmenn bak de siste kjente overfallsvoldtektene var av ikke-vestlig opprinnelse.

Fra 8. november 2009 til 16. februar 2011 var Stavanger angivelig fri for overfallsvoldtekter.

I fjor høst fikk Rogaland politidistrikt ros av justisminister Knut Storberget (Ap) for innsatsen og mente at andre politidistrikter burde dra nytte av erfaringen fra Stavanger.