Er dette verdens fineste naturbilde?

Fotografene Andreas Kalvig Anderson og Søren Sviland fra Rogaland er begge i finalen i verdensmesterskapet i fotografi. To norske bilder er nominert blant verdens ti beste i kategorien «Natur».

Søren Sviland VM-foto

Bildet av havørnen som fanger fisk er tatt av 79 år gamle Søren Sviland, som i mange år jobbet som fotograf på Nærbø på Jæren. Studioet har han solgt, men interessen har han ennå.

Foto: Søren Sviland

– Det er et portrett av en flue som er tatt veldig tett på. Bildet er satt sammen av rundt 30 bilder for å oppnå den nødvendige dybdeskarpheten, forklarer Stavanger-fotograf Andreas Kalvig Anderson.

Andreas Kalvig Anderson VM-foto

Andreas Kalvig Andersens bilde av husflua er tatt i samarbeid med Søren Sviland, som tilfeldigvis er den andre nominerte nordmannen i naturklassen.

Foto: Andreas Kalvig Anderson

En simpel husflue avbildet på kjøkkenbenken har sendt 32-åringen til finalen i VM i foto. En finaleplass betyr at bildene er blant de ti beste i sin kategori, som altså er «Natur».

Dette er fjerde gangen mesterskapet, World Photographic Cup, arrangeres, og fotografer fra 26 land og fire kontinenter deltar. Også Terese Samuelsen fra Trondheim er blant de nominerte – hun i klassen for bryllupsfoto.

Deltar i samme kategori

Bildet Kalvig Anderson er nominert med, har han tatt sammen med Søren Sviland, som også er plukket ut som finalist – i den samme kategorien.

– Jeg har tatt et bilde av en havørn som har fanget en fisk, forteller 79-åringen som fortsatt er aktiv fotograf, 17 år etter han solgte studioet på Nærbø.

Jobber sammen

Selv om det er stor aldersforskjell mellom Kalvig Anderson og Sviland, og de konkurrerer om å ha tatt verdens beste bilde i samme kategori, ligger det både vennskap og samarbeid bak bildene.

Søren Sviland og Andreas Kalvig Andersen

Søren Sviland og Andreas Kalvig Andersen er begge klar for finale i VM i foto.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Jeg er heldig som får jobbe sammen med ungdommene, sier Sviland.

– Det er veldig kjekt å være med han. Selv om han snakker over hodet på meg noen gang når det gjelder den mekaniske biten, sier Kalvig Anderson.

Vil fotografere i regnskogen

Totalt er det ti bilder som konkurrerer om å bli verdens beste naturbilde. Den endelige plasseringen blir annonsert i Yokohama i Japan 23. februar.

– Det blir spennende. En av oss vil ende høyere enn den andre, sier Sviland, som skal representere både seg selv og Kalvig Anderson under selve finalen.

Og begge har de klare drømmer for fremtiden.

– Jeg har veldig lyst å fotografere moskus, sier Sviland.

– For meg er det å en god makro-safari i en eller annen regnskog med mange farger og insekter, sier Kalvig Anderson.