To av tre sier nei til ny kirke i Sola

Sola kommune skal bygge kirke i Sola sentrum. En aksjonsgruppe vil stanse byggeplanene til 90 millioner kroner.

Aksjonsgruppe mot ny kirke i Sola

Jone Lea (til venstre) og Jarl Hoogstad er med i aksjonsgruppen mot kirkeplanene i Sola sentrum.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Jeg synes det er interessant å se at de som er fremtiden vår, altså de som er litt yngre, faktisk er nede i 15 og 16 prosent oppslutning om at vi skal ha en kirke.

Jarl Hogstad gleder seg over at innbyggerne sier nei til at Sola kommune skal bruke 90 millioner kroner på ny kirke i sentrum.

Aksjonsgruppen mot kirkeplanene har gjennomført en spørreundersøkelse. 21 prosent sier de er for bygging av ny kirke. 66 prosent er mot.

– Det er en dårlig ide fordi vi for øyeblikket har en kommuneøkonomi som ikke tillater sånne utskeielser. Jeg tror heller ikke det er fremtidsrettet ut fra kommende behov for sånne ting, mener Hogstad.

Ole Ueland

Sola-ordfører Ole Gabriel Ueland mener det er riktg å bygge ny kirke til 90 millioner kroner i Sola sentrum.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Vi styrer jo ikke kommunen etter meningsmålinger.

Det er Høyre-ordfører Ole Uelands kommentar til spørreundersøkelsen.

Les også: Kaller kirkebygging «lite framtidsretta»

Ny kirke er del av den politiske flertallsavtalen som ble gjort med Kristelig Folkeparti og Venstre etter valget i fjor.

Skal gjennomføre prosjektet

– Jeg har gått til valg på å gjennomføre det, og det ligger i kommunen sitt budsjett, men det er fullt lovlig, og veldig positivt, at folk engasjerer seg i saker i kommunen, mener Ueland.

Folk på Sola

Bodil Helø (til venstre) og Anne Karine Lilleland er begge negative til planene om ny kirke i Sola sentrum.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Planene om kirke engasjerer folk i Sola. Utenfor rådhuset treffer NRK Anne Karine Lilleland og Bodil Helø. Begge er skeptiske til å bruke 90 millioner kroner på ny kirke.

Les også: Positiv til livssynsnøytrale seremonibygg

– Det er jo mange kirker. De må jo bruke de vi har. Politikerne må jo ta det opp på nytt og vurdere om de skal høre på folket, eller om de skal trø gjennom at de skal ha en kirke til 90 millioner kroner.

– Jeg forstår det ikke egentlig ikke, de må jo fylles de andre kirkene og.

Forståelse

– Når du stiller et spørsmål på den måten, om en synes det er mye å bruke 90 millioner på et prosjekt, så skjønner jeg at mange sier at de ikke synes det er fornuftig. Jeg opplever at når jeg snakker med folk, og forklarer dem hvorfor det er behov for ny kirke, så er det forståelse for det, sier Ueland.

Kirketomt i Sola

På tomten like bak Sola kulturhus kommer den nye kirken i Sola.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Motstanderne har sjekket oppmøtet i de eksisterende kirkene.

– De ligger rundt 100 besøkende hver søndag. Det synes vi ikke er nok til at vi kan forsvare at vi skal ha den syvende kirken her i kommunen, mener Jarl Hogstad i aksjonskomiteen.

Ordføreren mener tallet på kirker ikke stemmer. Han sier det er fire menighetskirker i Sola

– Jeg er helt overbevist om at når denne kirken er på plass, vil alle synes at det er et positivt tilskudd til Sola kommune og Sola sentrum, mener Ueland.