Tjente på Burmapartner

Statoils gode kvartalsresultat ble godt hjulpet av salget av andeler i oljesandprosjektet til thailandske PTTEP. Selskapet er tungt inne i Burma, og den norske Burmakomité ber Statoil tenke seg om før de fortsetter samarbeidet.

Helge Lund

Statoil og konsernsjef Helge Lund får kritikk av Den norske Burmakomite for å samarbeide med thailandske PTTEP.

Foto: Falch, Knut / Scanpix

- Resultatet avspeiler høyere priser både for væsker og gass og gevinst på salg av 40 % andel i oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh (Canada), skriver Statoil i en pressemelding i forbindelse med kvartalresultatet som ble lagt frem denne uken.

Les også: 16 milliarder i pluss for Statoil

De andelene i oljesanden ble solgt til thailandske PTTEP i slutten av fjoråret for den nette sum av omtrent 14 milliarder kroner.

- Ikke positivt

De to selskapene ble dermed partnere på oljesandprosjektet, noe som ikke er uproblematisk mener den norske Burmakomité.

- Det ser vi ikke særlig positivt på, vi kjenner til PTTEP som et selskap som er sterkt involvert i et gassprosjekt i Burma. Dette er et prosjekt som er sterkt kritisert og selskapene er bedt om å trekke seg ut av prosjektet, sier Åse Sand i Den norske Burmakomité.

Les også: Statoil-prosjekt i USA saksøkes for forurensing av drikkevann

Kommunikasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen, understreker for NRK at Statoil kun samarbeider med PTTEP på oljesandprosjektet, og ikke på andre prosjekter.

- Det er ingenting i norsk utenrikslov som tilsier at det ikke er lov å samarbeide med selskaper som er inne i Burma, sier Glad Pedersen.

- Dere understreker ved flere anledninger at dere vil være et sosialt ansvarlig selskap, er dere det når dere samarbeider med et selskap som godkjenner brudd på menneskerettighetene i Burma?

- Vi har høye ambisjoner på å være et sosialt ansvarlig selskap, derfor har vi høye ambisjoner på hvordan vi utvikler oljesandprosjektet videre. Vi mener at det å ha de som partner er forenelig med det, sier Glad Pedersen.

Les også: Trenger flere tusen nye ansatte for å lete etter olje

Militært vakthold

Ifølge Sand er det regimets militære som står for vaktholdet ved prosjektet PTTEP er inne i. Også franske Total er med i prosjektet.

I tillegg til å være tungt inne i Burma er også PTTEP tilstede andre steder i Asia og Oceania. I 2009 oppsto det en voldsom oljelekkasje ved selskapets felt Montara i Australia, og riggen, eid av norske Seadrill, sto i fyr og flamme.

Les også: Norskeid oljeplattform i brann

For Sand er det likevel selskapets interesser i Burma som er verst.

- Hvis de samarbeider med et selskap som synes det er greit å bryte menneskerettigheter for å tjene penger så burde ikke det være greit for Statoil, avslutter Sand.

Er det greit at Statoil samarbeider med selskaper som er tungt inne i Burma? Si din mening her!