Hopp til innhold

Tjener 50 millioner på Jæren kommune

Ei stor gulrot venter Klepp, Time og Hå dersom de slår seg sammen. De blir også straffet for å ikke gjøre det, men ikke så hardt som Klepp-ordføreren trodde.

Ordførerne på Jæren: Jonas Skrettingland, Reinert Kverneland, Ane Mari Braut Nese

Ordførerne på Jæren: Jonas Skrettingland, Reinert Kverneland og Ane Mari Braut Nese.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Forhåndsstemminga om Jæren kommune har vært åpen i en måned, og det er kun tre dager til den offisielle folkeavstemningen er mandag 25. april. Onsdag hadde nesten 5000 jærbuer sagt sin mening.

Det er kjent at Stortinget skal straffe kommuner som ikke vil slå seg sammen økonomisk, men hvor mye det ville bety for Jær-kommunene var usikkert.

Men nå har Kommunaldepartementet gjort et grovt overslag.

– Vi taper like over en million per kommune på å ikke slå oss sammen. Det er ikke så mye. Mindre enn jeg trodde, sier Klepp-ordfører Anne Mari Braut Nese.

– Et tydelig signal fra Stortinget

Klepp, Time og Hå vil til sammen tape 3,5 millioner hvert år på trekk i basistilskudd, penger til administrasjon.

Dersom de slår seg sammen får de beholde disse pengene frem til sammenslåingen, og deretter inndelingstilskudd på 13 millioner i 15 år, med nedtrapping i fem år.

– Dette er et tydelig signal fra Stortinget om at det vil lønne seg å slå seg sammen. Nå kommer det flere og saftigere gulrøtter i reformen, sier Nese.

– Får til mer sammen

Dette kan bety 50 millioner til disse kommunene, samt 40 millioner i engangsstøtte og 30 millioner i reformstøtte.

– Det trygge valget er å stemme ja til sammenslåing på mandag. Sammen kan vi få til mer enn hver for oss, sier Nese.

Og innbyggernes konklusjon faller på mandag.

– Nå må folk gruble i helgen, og kjenne etter hva som er rett. Jeg håper de fleste stemmer, for vi trenger et tydelig svar, sier Klepp-ordføreren.

– Ubetydelig i den store sammenhengen

Også stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Senterpartiet og svært aktiv på nei-sida, håper folk går og stemmer mandag. Men han mener ikke de ferske tallene bør være avgjørende for valget.

– 50 millioner kroner høres mye ut, men det er ikke pr. år, men samla fram til 2040. Det er ikke mer enn de kommunale budsjettene varierer med fra år til år av andre årsaker. Så dette er helt ubetydelig for den kommunale økonomien, sier han.