Hopp til innhold

Får lønnsøkning på 20 prosent når 50-øringen pensjoneres

Tor Morten Utsola fra Bryne jobber som flaskepanter. Fra og med 2. mai kan han tjene 50 øre mer per flaske, og det har han tenkt å benytte seg av.

Tor Morten Utsola

Tor Morten Utsola ser frem til lysere tider når femtiøringen utgår som betalingsmiddel.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK

Panteautomat

Når femtiøringen utgår omgjøres reglene for bruk av femtiøringer i dagligvarehandelen også.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK

I morgen er den norske kobbermynter historie. Da er ikke lenger den brune 50-øringen gangbar som gyldig betalingsmiddel. Det går ikke lenger an og hverken betale med den brune mynten eller ta den som betaling. Det kan noen gjøre god butikk av.

Kan tjene 20 prosent mer på panten

Panten på tomflasker forblir nemlig den samme, og da må flaskepanten rundes oppover. Dette er en god nyhet for alle tomflaskesamlerne der ute. De kan nemlig tjene 20 prosent mer, hvis de panter én og én flaske.

– Da kan jeg tjene mer en jeg har gjort noen gang før. Det hadde vært gode penger å ha med seg det, sier Tor Morten Utsola.

I mer enn 20 år har han samlet flasker på Bryne. Han synes han har verdens beste jobb. Han er sin egen sjef og får gå ute i fri natur.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Flaskepant

Med de nye reglene er det kun 1,5 liters flasker som vil være ekstra lønnsomme.

– Mye ekstra arbeid

For Utsola er det en god nyhet at femtiøringen forsvinner. Panten på en stor brusflaska er to kroner og femti øre, men siden femtiøringen forsvinner kan Tor Morten Utsola få tre kroner per flaske hvis han panter én flaske om gangen

– Det hadde blitt en stor lønn det. Jeg tar nemlig alle tomflasker jeg finner, sier han.

For butikkene er det ikke like gode nyheter. De frykter at flere vil utnytte demme muligheten.

– Hvis du skal ta imot en og en pantelapp så tar det lang id. Det er mye arbeid for dem som panter og ikke minst for dem som sitter i kassen. Stakkars dem. De må jo telle opp alle disse lappene når de er ferdige på jobb også, sier Fredrik McGregor, butikksjef for Kiwi på Gosen i Stavanger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fredrik McGregor

Fredrik McGregor er butikksjef for Kiwi på Gosen i Stavanger.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK

Vurderer å nekte singelpanting

For Tor Morten Utsola er saken en annen. Han elsker musikk, og ser for seg alt han kan kjøpe for 20 prosent mer å rutte med.

– Da skal det bli liv. Jeg skal kjøpe cd'er, plater og kassetter. Jeg har alltid vært glad i musikk siden jeg var ung, og har studert det også, sier han.

Butikksjef McGregor mener likevel det vil ta for mye tid. Han mener det må settes grenser.

– Vi kommer nok til å si nei om folk kommer til kassen og vil ha penger for én og én lapp, sier han.

Fordeler panten på flere dager og butikker

Ildsjelen Utsola ser annerledes på saken, og frykter ikke lange køer. Pantelapper må nemlig ikke leveres samme dagen som du panter. Så da er det bare å fordele arbeidet på flere dager, og flere butikker.

– Hvis det er mye kø og tidlig på morgenen kan det hende at jeg tar vare på lappen og får pengene heller når det ikke er kø, sier han.