Drømmen om «nytt» Vålandstårn er oppfylt

Det kjente landemerket i Stavanger har stått avstengt og til forfall i årevis, men nå er det pusset opp og åpnet for publikum på nytt.

Drømmen om nytt Vålandstårn er oppfylt

Helge Bjørnestad er en av ildsjelene i Vålandstårnets venner. Han har i mer enn ti år ivret for at tårnet skulle komme til heder og verdighet igjen.

– Det har vært tider da jeg faktisk var i tvil om vi ville komme i mål, men nå er det jo ferdig. Det er jo rett og slett rørende, og jeg har en klump i magen når jeg faktisk ser hvor flott det er blitt.

Helge Bjørnestad så en drøm gå i oppfyllelse tirsdag. Som en av ildsjelene i Vålandstårnets venner har han i mer enn ti år ivret for at tårnet skulle komme til heder og verdighet igjen.

Utkikkstårn, brannvakt og restaurant

Tirsdag var det høytidelig gjenåpning av det som har vært et landemerke i Stavanger siden 1895. Med utsyn over hele byen og halve Rogaland, har det vært både utkikkstårn, brannvakt og restaurant.

Åpning av Vålandstårnet

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø åpnet i ettermiddag det nyrestaurerte Vålandstånet i Stavanger. Alle de frammøtte fikk servert boller og kakao til korpsmusikk.

Foto: Andreas Molland / NRK

– Det er jo ikke til å legge skjul på at når du er født og oppvokst på Våland, og har lekt her, så har tårnets forfall gjort et sterkt inntrykk, sier Bjørnestad.

Kafe hver søndag

Nå har tårnet fått ny glans utvendig og full oppussing innvendig.

– Vi tok jo vekk flisene som lå inne på dette kjøkkenet. Da fant vi ut at dette gulvet var «plukkråte». Vi måtte fjerne de svære bjelkene, de hang litt i luften enkelte steder, forteller prosjektleder Therese Øvernes i Stavanger kommune.

Oppussingen har pågått i ett år, og skal ha kostet sju millioner kroner.

Utsikten fra andre etasje har ikke publikum hatt tilgang til på tretti til førti år. Nå blir det blant annet kafe i bygget hver søndag.

Therese Øvernes

Prosjektleder Therese Øvernes i Stavanger kommune håper at lag, foreninger, bedrifter og kanskje bydelsutvalget vil låne Vålandstårnet til sine møter.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Et identitetspunkt for byen

Kommunen og venneforeningen håper at lag, foreninger, bedrifter og kanskje bydelsutvalget vil låne Vålandstårnet til sine møter.

– Men noe privatfest-lokale blir det nok ikke, sier Bjørnestad.

Med veien åpen til topps i Vålandstårnet har Stavangers befolkning fått tilbake en viktig bit av byens historie.

– Sammen med vanntårnet på Buøy, og der ute på Byhaugen, så er dette sentralt, og et identitetspunkt for byen, mener Bjørnestad.