Hopp til innhold

Tipsflom om svart arbeid

Næringsforeningen i Stavanger har fått over 600 tips om svart arbeid og kriminalitet i arbeidslivet fra hele Norge, etter at de opprettet en nettside der det er mulig å tipse anonymt.

Svart arbeid-aksjon 3

I mai aksjonerte politiet mot svart arbeid i Rogaland. Her sjekker de papirene til mistenkelige arbeidere.

Foto: Politiet

– Det kan være hendelser som blir observert på arbeidsplassene, handel med kontanter eller rykter i miljøet, sier leder i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Harald Minge.

Nå strømmer det inn med anonyme tips til Næringsforeningens egen tipsportal. En nettside der hvem som helst kan gi et vink om det kan være svart arbeid eller kriminalitet i arbeidslivet.

– Det er billig, enkelt og virker som bare juling, konkluderer Minge.

I år aksjonerte A-krimgruppen mot byggefirma i privatmarkedet i Rogaland. Det viste seg at 30 prosent av selskapene hadde utfordringer med å følge regelverket.

Harald Minge

– Det er billig, enkelt og virker som bare juling, sier Harald Minge i Næringsforeningen.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Arbeidslivskriminalitet er et stort problem for samfunnet og arbeidslivet i Norge. Den måten det jobbes på av de useriøse aktørene er med på å ødelegge det gode og trygge arbeidslivet vi har i Norge.

Det sier Gro Ellingsen i Arbeidstilsynet, som er leder i gruppa som bekjemper arbeidslivskriminalitet i Rogaland. En gruppe der også politi, skatteetaten og NAV er med.

Avdekket alvorlige forhold

To år etter at Næringsforeningen opprettet tipsportalen, har tipsene som er kommet inn bidratt til å avdekke alvorlige forhold.

– Det er veldig ofte at tipsene fører til konkrete resultater, sier Ellingsen.

– Hvor avhengige er dere tips for å få bukt med svart arbeid?

Gro Ellingsen

– Det er veldig ofte at tipsene fører til konkrete resultater, sier Gro Ellingsen i Arbeidstilsynet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– A-krimgruppen er veldig avhengige av tips, svarer hun.

Over 600 tips

Mange av tipsene kommer fra andre steder i landet.

– Hvis du søker på arbeidskriminalitet i de største søkemotorene, så kommer vår tipsportal opp. Derfor har vi fått tips fra hele landet. Det kan for eksempel være en hytteutbygger i Hemsedal, eksemplifiserer Harald Minge i Næringsforeningen.

Totalt er det kommet inn over 600 tips. Flere hundre av dem er kommet inn de siste månedene.

– Det kan være at en del folk kvier seg for å gå til politiet eller skattemyndighetene, og at terskelen er litt lavere for å komme til oss i Næringsforeningen.

Alle tipsene som kommer inn blir sendt videre til politiet i Stavanger, som videreformidler dem til de ulike politidistriktene.