NRK Meny
Normal

Tina-siktet kan få norgesrekord i oppreisning

Politiet mener inntil 750.000 kroner er et rimelig beløp.

Tina Jørgensen

Tina Jørgensen ble drept i september 2000. Hun ble funnet en måned senere på Jæren.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Det er advokatene Olav Sylte og Trond Wåland som har levert inn krav om oppreisningserstatning på 750.000 kroner hver til to av de fire mennene som var siktet for drapet på Tina Jørgensen. Kravet ble sendt i midten av november.

Nå melder Dagbladet at politiet, ved politiadvokat Herdis Traa, også har vurdert at oppreisningserstatning på inntil 750.000 kroner er et rimelig beløp for den belastningen saken har vært for Syltes klient. Det går fram av politiets innstilling til Statens sivilrettsforvaltning, skriver Dagbladet.

Les også: Tina Jørgensen-saken henlagt

Summen på 750.000 kroner blir i så fall norgesrekord. Med mindre Statens sivilrettsforvaltning er uenig med politiet og advokaten, blir dette det høyeste beløpet som er gitt i oppreisningserstatning til noen som er utsatt for urettmessig straffeforfølging i Norge.

– Jeg er veldig fornøyd med saksbehandlingen og vurderingen til politijuristen. Jeg har snakket med klienten, og han er svært fornøyd med at beløpet muligens kan bli utbetalt uten en ny rettssak, som vil være belastende for alle parter, sier advokat Sylte til Dagbladet.

– Saken er også fornøyelig som advokat. Dette beløpet er norgesrekord og det er interessant at politiadvokaten er enig i beløpet vi krevde, fortsetter Sylte.

I september i fjor ble fire menn i 30-årene fra Lyngdal siktet for drap eller medvirkning til drap. Riksadvokaten henla saken mot alle mennene i september i år.

Bakgrunnen for at de fire ble pågrepet var et lydopptak sendt inn til politiet av en tipser. Der forteller en av mennene at han og de tre andre sto bak drapet på Jørgensen. Mannen tilsto å ha vært til stede da drapet skjedde, mens alle de tre andre nektet for at de hadde noe med drapet å gjøre.