NRK Meny
Normal

Tina-saken har kostet politiet nesten fem millioner kroner det siste året

Ti etterforskere har de siste månedene jobbet for fullt med å oppklare Tina-saken. Dette har gått på bekostning av arbeidet med andre volds- og overgrepssaker i politidistriktet. Drapsetterforskninga har så langt i vinter kosta politiet millioner.

Tina Jørgensen

På politihuset i Stavanger er det et eget avlukka Tina-rom forbeholdt de ti etterforskerne som siden september har arbeidet med å oppklare den 15 år gamle drapsgåten.

Foto: NRK/Privat

Arbeidet med å oppklare drapet på Tina Jørgensen har båndlagt store ressurser hos politiet i Rogaland de siste månedene.

– Ved ny og konkret informasjon som kunne føre oss videre, var det naturlig å gjenoppta saken igjen. Så enkelt er det, sier politimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik.

Etterforskningen av drapet på Tina Jørgensen var en av sakene politiet i Rogaland brukte store ressurser på i fjor. Det kom fram da polititallene for 2015 ble lagt fram denne uka.

– Det at drapet skjedde for over 15 år siden, har gjort arbeidet tidkrevende og komplisert for politiet, sier Vik.

10 etterforskere i flere måneder

Med et eget Tina-rom på politihuset som base, har 10 etterforskere vært dedikert å finne svar på hva som skjedde 24. september år 2000.

Hans Vik

– Ved ny og konkret informasjon som kunne føre oss videre i Tina-saken, var det naturlig å gjenoppta saken igjen, sier politimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

En prioritering av ressurser som har satt annet arbeid på vent. Flere volds- og overgrepssaker i Rogaland har vært nedprioritert i høst og vinter.

– Det er en måte vi har valgt å bruke ressursene på, sier Vik.

– Hva hadde disse etterforskerne jobba med, dersom de ikke brukte tiden sin på Tina-saken?

– Da hadde mange av dem jobbet med andre saker, som volds- og overgrepssaker. Disse sakene ville blitt oppklart raskere, sier Vik.

– Noen av etterforskerne hadde jobba med andre saker som ikke har så høy prioritet. Disse sakene hadde trolig også blitt avgjort raskere, legger han til.

Saken har kosta millioner

Satsinga på denne enkeltsaken har også kosta politidistriktet i kroner og øre.

Politiet opplyser til NRK at utgiftene knytta til Tina-saken, fra september til januar, er anslått å være på opp mot 4,5 millioner kroner. Dette omfatter blant annet lønn, reiseutgifter og overtid.

Drapssaken ble gjenopptatt etter konkrete opplysninger ble tipsa inn til politiet. På bakgrunn av materialet, ble fire menn med tilknytning til Lyngdal sikta i saken.

Mennene er fortsatt sikta, men forsvarerne forventer at siktelsene frafalles. Grunnen er at mannen, som først ble sikta i saken i høst, har falske minner, ifølge psykiatere.

Dersom Lyngdal-sporet skrinlegges, er det fare for at heller ikke denne tredje etterforskningsrunden av drapet fører fram til svar på hvem som drepte Tina Jørgensen.