NRK Meny
Normal

«Hun dro, og det var det siste jeg så til henne»

Helge Ivar Breland Pedersen (38) nekter for å ha drept Ann-Helen Karlsen.

Helge Ivar Breland Pedersen

Her er tiltalte Helge Ivar Breland Pedersen (i midten) sammen med sin forsvarer Arvid Sjødin (til venstre).

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Han innrømmer å ha hatt Karlsen på besøk den kvelden hun forsvant, men sier Ann-Helen dro frivillig og at han siden aldri har sett henne.

Pedersen startet sin forklaring i Stavanger tingrett i dag, etter at hans 36 år gamle eks-kone avsluttet sin vitneforklaring i går.

LES OGSÅ: Kan slippe unna straffbare forhold

Eks-konen har forklart seg i to dager og er politiets og aktoratets kronvitne i saken mot Pedersen. Hun har fortalt at Pedersen i mars 2005 slo Ann-Helen Karlsen med en hammer før han kvalte henne og dumpet henne i sjøen utenfor Tananger.

Pedersen er også tiltalt for drapsforsøk på sin eks-kone og vold mot en annen tidligere samboer. 39-åringen nekter straffskyld på alle disse punktene.

Han ble arrestert høsten 2008, og har siden sittet i varetekt.

Ble samboere

Pedersen fortalte i retten at forholdet mellom ham og Ann-Helen Karlsen tok slutt allerede i 2003. De hadde da fått et barn som søsteren til Ann-Helen overtok den daglige omsorgen for. Tiltalte ønsket samværsrett med barnet, men ikke noe mer.

I april 2004 ble tiltalte sammen med kvinnen som i dag er politiets hovedvitne i saken. Men han oppretholdt kontakten med Ann-Helen Karlsen. Det likte ikke hans nye samboer like godt, i følge tiltalte.

- Jeg tror hun var sjalu i forhold til Ann-Helen, sa Pedersen.

Godtok

På spørsmål fra aktor om tiltalte selv var sjalu i forhold til Ann-Helen Karlsen, svarte tiltalte nei.

- Men du har sagt tidligere at det svei litt når du så at hun var sammen med andre? spurte aktor.

- Ja, jeg har nok sagt det, men jeg godtok det, svarte tiltalte.

Ringte

Tiltalte fortalte i retten at han fikk en telefon fra Ann-Helen Karlsen kvelden han skal ha drept henne. Han innviterte henne hjem til seg og sin samboer.

Planen var at Ann-Helens skulle overnatte hos hans mor, før hun tok toget hjem neste dag.

- Hun kom, vi satte oss ned for å prate, så på bilder og hørte på musikk. Stemningen var god. Etter en stund ringte hun til min bror og avtalte å møte ham. Når det var, husker jeg ikke helt, sa tiltalte.

Tilbake

Senere på kvelden gikk tiltalte og hans samboer å la seg. Utover kvelden var det litt telefonisk kontakt mellom tiltalte og Karlsen, og etter hvert kom også Karlsen tilbake.

- Vi ble sittende og prate videre.. Hun begynte imidlertid å bli rastløs og satt og tastet meldinger med mobiltelefonen. Etter en stund dro hun, og det var det siste jeg så til henne, sa Pedersen i sin forklaring.

Annen historie

Tiltaltes eks-kone har fortalt at hun, Ann-Helen Karlsen og Pedersen gikk sammen ut og ned til sjøen den aktuelle natten. Målet var å trekke frisk luft.

Under turen skal tiltalte plutselig ha slått Karlsen med en hammer flere ganger. Deretter skal han ha kvalt henne og brukt sin egen båt til å slepe liket ut i sjøen.

Ann-Helen Karlsen skal - ifølge kvinnens forklaring - ha blitt dumpet i sjøen utenfor Tananger.

Bevis

Til tross for omfattende søk er liket etter Karlsen aldri funnet. Det finnes heller ingen tekniske bevis i saken mot Pedersen.

I følge forklaringen fra tiltaltes eks-kone skal Pedersen etter drapet ha hentet bagen til Ann-Helen og brent denne. Han skal også ha fjernet og brent sim-kortet i hennes mobiltelefon.

I følge hennes forklaring gjorde han det for å fjerne alle spor.

Gått tapt

Politiet på Sørlandet tok aldri savnetmeldingen fra familien til Ann-Helen Karlsen alvorlig. Da saken etter hvert ble overført til Rogaland politidistrikt, ble tiltalte avhørt om det han visste.

Den gang bekreftet også hans tidligere ektefelle historien.

Saken ble senere henlagt og først tatt opp igjen høsten 2008. Da var Pedersen blitt separeret, og hans tidligere kone blitt rusfri etter et behandlingsopphold. Det var hun som tok kontakt med politiet og fortalte at Ann-Helen Karlsen var blitt drept. av Pedersen den kvelden Karlsen forsvant.