NRK Meny
Normal

Tiltalt for bedrageri, underslag og forfalskning

Tidligere fotballagent Einar Baardsen møter mandag i retten tiltalt for bedrageri, underslag, forfalskning og brudd på både regnskaps-og ligningsloven.

John Arne Riise med Einar Baardsen i bakgrunnen

John Arne Riise med Einar Baardsen i bakgrunnen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det er en meget omfattende tiltale som er reist mot den tidligere fotballagenten Einar Baardsen.

Einar Baardsen

Einar Baardsen.

Foto: NRK

Ifølge tiltalen er Baardsen tiltalt for grovt bedrageri av 12 millioner kroner der han skal ha forledet John Arne Riise til å overføre pengene til sin private konto i Sparebank1 SR-Bank.

Baardsen skulle passe på pengene og foreta investeringer for Riise.

I stedet brukte Baardsen pengene til å dekke sitt eget private forbruk og dels overførte han pengene til fire av sine egne heleide aksjeselskaper for å dekke drift og gjeld.

Grovt underslag

Videre er Baardsen også tiltalt for grovt underslag av rundt 10 millioner kroner der Riise overførte pengene til selskapet Nordic Sport A/S som Baardsen var daglig leder i.

Pengene ble imidlertid aldri overført til Nordic Sport A/S. I stedet ble de overført til fire av hans heleide selskaper for å gjøre opp gjeld, ifølge tiltalen.

Forfalskning av låneavtale

Det tredje punktet i tiltalen omhandler forfalskning av en låneavtale på 12,7 millioner kroner.

Baardsen laget en låneavtale mellom Riise Invest A/S og ham selv, der han ifølge tiltalen forfalsket underskriften til Riise på lånedokumentet som ble brukt i forbindelse med revisjon av åresregnskapet for Riise Invest A/S.

Brudd på regnskapsloven

I tillegg er Baardsen også tiltalt for brudd på regnskapsloven og ligningsloven.

Sistnevnte gjelder inntektsårene 2002, 2003 og 2004, der Baardsen mottok inntekter som fotballagent på flere millioner kroner, uten å betale skatt for det.

Strafferammen for grovt bedrageri og underslag ligger på fengsel inntil seks år.