NRK Meny
Normal

Fabrikken var rasert for en uke siden – i dag startet produksjonen opp

Da ekstremværet «Synne» var ferdig med herjingene sine trodde de færreste at Eiks Treskofabrikk skulle være tilbake i produksjon etter bare en uke. Sjefen mener at mye skyldes gamle solide maskiner.

Karin og Sigmund Stenberg

VIDEO: Karin og Sigmund Stenberg har drevet treskofabrikken på Hovsherad i Lund i mer enn 20 år. For en uke siden trodde de at livsprosjektet hadde fått et sørgelig endelikt. Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK.

Den første helgen i desember er en helg Karin og Sigmund Stenberg sent vil glemme. Da strømmet det nemlig vann inn i treskofabrikken som de kjøpte for mer enn 20 år siden.

Det eneste de fikk berget var råvarer, mens uerstattelige og unike treskomaskiner ble stående igjen.

– Hele livsverket vårt ligger i grus, sa de i intervju med NRK.no da ekstremværet «Synne» hadde trukket seg tilbake og gjort skadene synlige.

Eik Treskofabrikk Sigmund Stenberg

Sigmund Stenberg var i gang med treskoproduksjon i dag.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Tålte å stå under vann

Men på en uke har de fått oppleve en dugnadsånd og en ståpåvilje i bygda, som de aldri har opplevd maken til. En snuoperasjon uten sidestykke har funnet sted i murbygget som ligger like ved Storåna. Og i dag ble de første treskoa etter flommen produsert.

– Alt er helt ok. Hundre prosent, og den virker akkurat som den gjorde før flommen, sier Sigmund Stenberg i dag.

Det viste seg at de gamle produksjonsmaskinene hadde tålt å stå under vann ei stund.

– De lå under vann i nesten to døgn. Nå har vi gått over alle ledninger og smurt de opp, og de ble klare til drift igjen, sier han.

– Jeg var ikke sikker på om jeg hadde et arbeid å komme tilbake til på mandag. Det så ikke så bra ut. Men heldigvis gikk det godt. Nå holder den kanskje til jeg er pensjonist, sier ansatte ved fabrikken, Ragna Varhaug.

FØR:

Eik Treskofabrikk

MANDAG 7. DESEMBER: Ekstremværet «Synne» har gjort store skader på den lille treskofabrikken på Hovsherad. Da vannet trakk seg tilbake trodde eierne at livsverket deres var ødelagt.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

ETTER:

Treskofabrikken på Eik

MANDAG 14. DESEMBER: Sigmund Stenberg holder tale for fabrikkens ansatte og takker for all innsats som er lagt ned for å få fabrikken i gang igjen.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK