NRK Meny
Normal

Planlegger massesøksmål om pris på vannkraft

13 kommuner fra Rogaland og Agder-fylkene, i tillegg til fylkeskommunene, skal i løpet av måneden bestemme seg om de skal gå til søksmål mot Sira Kvina. Konflikten gjelder konsesjonsprisen på kraften selskapet produserer.

Vannkraftverket Sira-Kvina

Vannkraftverket Sira Kvina har vært i forhandlinger med Konsesjonskraft IKS og 13 kommuner. Nå vurderer kommunene å gå til søksmål mot selskapet.

Foto: Terje Gustavsen / Aftenposten

– Forhandlingene har vært preget av respekt og faglig forståelse, men det har vært så vanskelig at vi ikke klarer å komme i mål.

Så da ser dere ingen annen utvei enn søksmål?

– Nei, det er sånn vi ser det, så vi har tatt ut en stevning, sier Glenn Qvam Håkonsen i Konsesjonskraft IKS, som samordner søksmålet.

Mener beregningsgrunnlaget er feil

Glenn Qvam Håkonsen

Glenn Qvam Håkonsen i Konsesjonskraft IKS mener søksmål er eneste veien å gå i denne konflikten.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Sira Kvina produserer fornybar energi i syv vannkraftverk, og vann i Rogaland og begge Agder-fylkene blir brukt i produksjonen.

Kraftselskapet skal selge en viss mengde strøm billig til de kommunene som blir påvirket av produksjonen deres. Dette er det som kalles konsesjonsavtalen.

– Prisen på konsesjonskraft er det vi er uenige om, sier Qvam Håkonsen.

13 kommuner i Agder og Rogaland i tillegg til de tre fylkeskommunene mener de har betalt 7 millioner kroner for mye i året siden 2003 for strømmen fra Sira Kvina, dette hevder kommunene i søksmålet som nå forberedes. Beløpet blir dermed på over 80 millioner kroner i perioden.

Oversikt over kraftstasjonene til SiraKvina

Oversikt over kraftstasjonene til Sira Kvina.

Foto: Sira Kvina

– Ører blir millioner

I tillegg ønsker kommunene å få på plass det de mener er riktig grunnlag for prisen til konsesjonskraften også i fremtiden.

– Det høres ikke så mye ut, for det er bare snakk om ører. Men når du ganger dette opp med et stort volum, så blir det fort noen millioner hvert år, sier Qvam Håkonsen.

Det interkommunale selskapet Konsesjonskraft IKS mener at Sira Kvina bruker for gamle tall til å beregne hvor stor kraftproduksjonen er. Det er dette som brukes som grunnlag når prisen for konsesjonskraft skal regnes ut.

Vil gjerne forhandle på nytt

– Tidligere brukte vi serier fra 1931 til 1990, og den ønsker Sira Kvina fortsatt å bruke. Vi mener det riktige vil være å bruke en serie fra 1970 til 1999, sier Qvam Håkonsen.

Grunnen er at klimaet i området har blitt fuktigere de siste ti årene, og Konsesjonskraft IKS mener da at Sira Kvina har fått mer vann å lage kraft av, og at beregningsgrunnlaget derfor må endres.

– Det er dette beregningsgrunnlaget som avgjør det økonomiske i alt dette, sier Qvam Håkonsen.

De 13 kommunene samt fylkeskommunene skal i løpet av april finne ut om de skal gå til søksmål eller ikke. Administrasjonssjef i Sira Kvina, Brynjar Bø, mener kommunene kunne brukt mer tid til å forhandle.

– Vi mener at man kastet kortene litt for tidlig. Jeg tror det beste for alle parter ville være å møtes ved forhandlingsbordet på nytt, sier Bø.