Tiggere flytter fra Stavanger til Bergen

Politiet i Bergen anslår at det nå er dobbelt så mange tiggere i byen sammenlignet med fjoråret. I Stavanger har det derimot blitt langt færre.

Mange av tiggerne ser ut til å ha droppa Stavanger i sommer - til fordel for Bergen. Der er det nemlig en dobling av tiggere nå i sommer.

– Vi anslår at det er rundt 40 personer som tigger i og ved sentrum i Bergen til enhver tid, sier politistasjonssjef ved Bergen Sentrum politistasjon, Olav Valland.

Denne sommeren har byen hatt en stor økning tiggere, ifølge Bergenspolitiet. De vet ikke hva økningen skyldes, men kollegaene i Stavanger kan ha en forklaring.

Olav Valland

Olav Valland, politistasjonssjef ved Bergen Sentrum politistasjon, anslår det nå er dobbelt så mange tiggere i byen sammenlignet med tidligere år.

Foto: NRK

Nedgang i Stavanger

I Stavanger ble det nemlig gjennomført flere aksjoner mot kriminalitet blant tiggere i fjor sommer.

– Vi hadde et problem i fjor sommer hvor flere av de rumenske tiggerne også solgte ulovlige tabletter i Stavanger sentrum, sier Kristian Johansen, leder i ordensseksjonen, Sør-Vest politidistrikt.

Johansen tror dette kan være en årsak til at det er færre tiggere i Stavanger.

– Vi ser veldig lite til de denne sommeren, og det kan nok være en medvirkende årsak til at de ikke kommer tilbake hit, sier han.

Bedt om å dra

Johansen forteller videre at de ikke har fått inn klager på tiggere så langt i år, noe som har vært et problem tidligere.

Kristian Johansen

Kristian Johansen i Sør-Vest politidistrikt, har merket mindre til tiggere i Stavanger denne sommeren. Han tror de har dratt videre til Bergen.

Foto: NRK

Tidligere oppholdt mange av tiggerne i Stavanger på et område i byen som Stavanger kommune hadde lagt til rette for. Dette ble avsluttet i desember i 2014, og tiggerne fikk beskjed om at de ikke fikk komme tilbake sommeren etter.

– Nå har de ingen plass å være, og da har det også stoppet opp, sier Johansen.

Johansen bekrefter at han har hørt at tiggerne har flyttet seg til Bergen i stedet.

Økning hver sommer

Ved Robin Hood Huset i Bergen jobbes det for å gi alle en verdig sommer. De opplever at mange vil ha hjelp, men er ikke enige i at det er unaturlig mange tiggere i byen sammenlignet med tidligere.

Tigging

Politiet anslår at det er rundt 40 personer som tigger i og rundt Bergen sentrum denne sommeren.

Foto: NRK

– Det er alltid en økning av tiggere i sommerhalvåret. At det kan være noen flere i år kan hende, men jeg kan ikke se at det er noen eksplosiv vekst, sier Marcos Amano, daglig leder ved Robin Hood Huset.

Bergenspolitiet vil nå fokusere mer på menneskene som tigger.

– Vi skal veilede, og pålegge tiggerne om å møte opp og registrere seg slik de pålagt å gjøre etter vedtektene i Bergen, sier Valland.