Brynjar Meling: Nye bevis kan få betydning i overgrepssak

Forsvareren mener nye bevis kan påvirke utfallet av overgrepssaken mot en tidligere Frp-politker i Sandnes. Domsopphevelser og sykdom har ført til at saken nå er oppe i lagmannsretten for fjerde gang.

Brynjar Meling

Forsvarer Brynjar Meling mener nye bevis kan påvirke utfallet av overgrepssaken mot en tidligere Frp-politker i Sandnes

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Vi har bevis som vi mener klart får betydning for skyldsspørsmålet i begge sakene. Så er det jo opp til retten å ta endelig stilling til verdien av dem, men vi mener det er viktige ting som må fram i retten.

Les også: Ny overgrepstiltale mot tidligere Frp-leder

Det sier advokat Brynjar Meling som er forsvarer for Sandnes-mannen. Meling ønsker ikke å si noe om hva slags bevis det dreier seg om. Han forklarer at klienten hans har engasjert private etterforskere som har undersøkt saken.

– Det er fordi han ikke har vært fornøyd med politiets arbeid, og han mener at det ikke har vært en objektiv etterforskning, sier Meling.

Mange runder i retten

Mannen ble i 2012 anmeldt for sovevoldtekt av en ung mann i 2009. Etter det har saken gått mange runder i rettsvesenet.

Gulating lagmannsrett

Det er fjerde gang Gulating lagmannsrett behandler saken mot den tidligere Sandnes-politikeren.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Tiltalte ble frikjent i tingretten i 2013. Utsettelser, domsopphevelser og sykdom har ført til at ankesaken allerede har vært oppe i Gulating lagmannsrett tre ganger. Når ny ankesak startet mandag, er det fjerde gang den er oppe i lagmannsretten.

Les også: Sjette rettsrunde for voldtektsanklaget ekspolitiker

Tiltalte ble dømt til ett års fengsel for sovevoldtekt første gang ankesaken gikk, i 2014, men dommen ble opphevet av Høyesterett. Da ankesaken gikk andre gang, året etter, var den så å si ferdig da en kvinne dukket opp og anmeldte mannen for seksuell omgang med henne da hun var 13 år.

Dermed ble ny ankebehandling satt til etter at kvinnens sak var etterforsket og behandlet i retten. Høsten 2015 ble mannen dømt til 14 måneders fengsel for seksuell omgang med kvinnen.

Også denne dommen ble anket, og i februar var ankesakene slått sammen og skulle behandles igjen. Så ble aktor Haugnes syk, og ny runde i lagmannsretten ble berammet til 19. september.

Elisabeth Rød

Bistandsadvokat Elisabeth Rød sier saken er blitt en enorm belastningen for mannen som anmeldte sovevoldtekten.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Enorm belastning

– Det er en enorm belastning. Det er jo sånn at livet blir satt på vent i påvente av denne saken.

Det sier Elisabeth Rød som er bistandsadvokat for mannen som anmeldte den tidligere Sandnes-politkeren for voldtekt for fire år siden. Det er fjerde gang han nå må forklare seg i lagmannsretten.

– Han er forberedt til å gi sin forklaring, og han ønsker nå å bli ferdig med saken, sier Rød.